X

Una mirada enrere: la gran nevada de fa 10 anys a Balears

Durant 16 dies no es van superar els 0 °C a Mallorca

04/02/2022

Una mirada enrere: la gran nevada de fa 10 anys a Balears

La Serra de Tramuntana nevada l'any 2012

54

Fa deu anys començava un episodi de temps marcat per l’arribada d’una bossa d’aire fred siberià que va travessar tot Europa arribant a la zona del Mediterrani Occidental. Un episodi històric que va fer davallar al nivell de la mar la precipitació de neu a les Balears. Dia 2 de febrer de 2012 va començar a nevar a la Serra de Tramuntana i entre dia 3 i 4 ja ho va fer arran de mar. Un cop de neu que es va produir a quasi tot l’arxipèlag.

“Record una imatge sonora davant la Seu enmig de la nevada imponent veure passar els cotxes per l’autopista, que en aquell temps no estava limitada als 60 km/h i no sentir el renou dels motors”. Així ho ha contat Miquel Grimalt, professor de Geografia de la UIB, al programa Méteo d’IB3 Televisió.

Una nevada que qualifica de primera categoria i que deixà grans quantitats de neu, amb especial incidència a la Serra de Tramuntana i al sector oest de Mallorca. En aquestes comarques s’acumularen entre 40 i 50 centímetres de neu, i se’n superaren els 10 centímetres en algunes zones litorals, com Andratx. Per damunt dels 1.000 metres d’altitud sí que en passaren els 50 centímetres.

Grimalt explica que aquesta nevada va ser bona tant per extensió com per distribució, perquè a Palma hi viu molta gent i “és una imatge que quedarà dins el cap de quasi la meitat dels mallorquins”, diu. A més, al cim de la Serra de Tramuntana el gruix de neu va ser significatiu.

Un episodi marcat per unes condicions meteorològiques específiques. “Es va donar la coincidència amb un bloqueig anticiclònic que atura la circulació que el que ve de l’atlàntic i mobilitza al seu costat est, masses de Centre Europa o com va passar, des de Sibèria”, conta.

Les temperatures d’aquells dies també van deixar xifres curioses com la d’estar 16 dies sense superar els 0 °C . Això se sap, segons explica Grimalt, gràcies a “un termòmetre que teníem al coll de la Serra de Tramuntana“.

En Miquel tampoc no s’oblida daltres nevades històriques a les nostres illes com la de l’any 1956 que ell cataloga “d’una altra galàxia”, ja que l’aigua dels pous d’alguns pobles es va congelar.

04/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT