X

Una nit a les fosques al puig de Maria

15/06/2018

Una nit a les fosques al puig de Maria

Una nit a les fosques al puig de Maria. Les càmeres del programa ‘Méto, Temps i Natura’ d’IB3 Televisió, que s’emet de dilluns a divendres a les 13.30 hores, s’han enfilat per gravar la sortida del sol la matinada del 12 al 13 de juny, el dia en que el sol surt més prest, concretament a les 06.21 hores. Abans, però, han gravat tota la fosca del port de Pollença.

Podríem pensar que el dia del solstici d’estiu, el més llarg de l’any, també és el dia en què el sol surt més prest i es pon més tard. En realitat això no és així. A les latituds mitjanes de la Terra, a mig camí entre l’equador i el pol, els dies en què el sol surt més prest són a mitjan mes de juny, en la setmana prèvia al solstici. De la mateixa manera, les postes de sol més tardanes es produeixen uns dies passat el solstici.

A les Illes Balears els dies 13 i 14 de juny són aquells en què la sortida de sol és la més matinera de l’any. El sol surt a les 06:21 h, mentre que el dia del solstici ho farà un minut més tard. I una setmana passat el solstici, podrem observar les postes més tardanes. Enguany, el 27 i el 28 de juny.

Una curiositat que té una explicació astronòmica. Si l’eix de la Terra fos vertical i la nostra òrbita un cercle perfecte, el sol a migdia assoliria sempre la mateixa altura al cel. No hi hauria estacions i el sol sortiria i s’amagaria sempre a la mateixa hora. Però en realitat, l’eix està inclinat i la nostra òrbita entorn del sol és el·líptica. L’eix marca la durada dels dies i l’hora de les sortides i postes a les diferents latituds de la Terra. L’òrbita el·líptica allunya la Terra del sol entorn del solstici. El planeta gira més lentament i els dies duren més de 24 hores. La combinació d’aquests factors evita que la sortida més primerenca i la posta més tardana coincideixin amb el dia del solstici.

15/06/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris