X

Una reforma laboral que vetlla pels fixos discontinus i penalitza els contractes de menys d’un mes

La normativa dona tres mesos de termini per adaptar-ne els contractes temporals

28/12/2021

Una reforma laboral que vetlla pels fixos discontinus i penalitza els contractes de menys d’un mes

10

La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha posat l’èmfasi en la “reforma molt profunda” que es preveu amb relació a la figura dels fixos discontinus. L’executiu pretén donar sortida a l’economia productiva del país, tenint en compte que molts de sectors són estacionals i aquests “han de ser coberts amb contractes fixos”, afirma la ministra. Al que afegeix, que en aquest aspecte espot observar que “canviam tot el que té a veure amb les garanties i dotam amb els mateixos drets de protecció social al fixe discontu¡inu que els que tenen altres contractes”.

La reforma laboral es publica demà en el Butlletí Oficial de l’Estat, quan entrarà en vigor. Les empreses tindran tres mesos de termini per adaptar els contractes temporals vigents al nou marc. A més, els contractes temporals inferiors a 30 dies tindran una cotització a la Seguretat Social addicional de 26 euros, cada vegada que es donin de baixa. Això per desincentivar l’ús de contractes de molt curta durada. “La taxa és per contractes de menys de 30 dies amb algunes excepcions”, explica el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivà.

El desincentiu de 26 euros seria per a un contracte curt de 10 dies, però la penalització passaria a 52 euros si el mateix temps de feina es cobrís amb dos contractes de cinc dies cadascun. Queden fora d’aquest sistema els règims especials de treballadors per compte d’altri agraris, els empleats de la llar, de la mineria del carbó i els contractes per substitució.

Les claus de la reforma:

1. Negociació col·lectiva. Els convenis col·lectius recuperen la ultraactivitat indefinida (vigència una vegada caducat) i el conveni d’empresa deixa de tenir prioritat en matèria salarial, amb la finalitat d’evitar les pràctiques de devaluació salarial. En cas de subcontractació el conveni d’empresa només preval si té millors condicions salarials que el sectorial que resulti d’aplicació.

2. El contracte fix és l’ordinari i desapareixerà el d’obra i servei, ja que, segons el Govern, contra el major frau. Els contractes per obra i servei actuals podran continuar vigents un màxim de sis mesos des de l’entrada en vigor de la reforma laboral. En el sector de la construcció el contracte ordinari també serà l’indefinit, però una vegada finalitzada l’obra, l’empresa haurà d’oferir una proposta de recol·locació al treballador, que en cas de ser rebutjada o no poder produir-se portarà a l’extinció del contracte amb una indemnització del 7% calculada sobre conceptes salarials del conveni.

3. Es limita el contracte temporal a circumstàncies de la producció i substitució. El contracte temporal per circumstàncies de la producció per a situacions imprevisibles o per desajustament temporal d’ocupació no podrà durar més de sis mesos, ampliables fins a altres sis mesos. Els contractes de substitució permetran cobrir la suspensió del contracte amb reserva de lloc de treball, la jornada reduïda per causa legal o convencional i les vacants durant un procés de selecció sense excedir de tres mesos.

4. El treballador temporals fraudulent serà convertits en indefinits, així com els qui acumulin 18 mesos de treball en un termini de 24 mesos, en el mateix o diferent lloc de treball amb la mateixa empresa o grup d’empreses, mitjançant dues o més contractes per circumstàncies de la producció, directament o a través de la seva posada a disposició per empreses de treball temporal.

5. Les multes s’eleven i s’imposaran per cada treballador indegudament contractat. Les infraccions per ús indegut de contractes temporals s’aplicaran per cada treballador afectat i no per empresa. Les sancions s’eleven de 8.000 a 10.000 euros en el seu grau màxim.

6. Penalització de 26€ per cada contracte inferior a un mes. Tindran una cotització a la Seguretat Social addicional de 26 euros cada vegada que es donin de baixa. La penalització és creixent, de manera que per a un contracte curt de 10 dies seria de 26 euros, però si el mateix temps de treball es cobrís amb dos contractes de 5 dies seria de 52 euros.

7. Contracte fix discontinu per l’activitat estacional o vinculats a activitats productives de temporada, amb períodes d’execució certs. A efecte d’antiguitat es tindrà en compte tota la durada de la relació laboral i no el temps de serveis efectivament prestat.

8. Contracte formatiu tindrà dues modalitats: formació en alternança i obtenció de la pràctica professional. El primer està pensat per a compaginar amb els estudis, queda limitat fins als 30 anys i a una durada màxima de dos anys, amb jornada no superior al 65% el primer any i 85% el segon, i una retribució adaptada al conveni que no podrà baixar de 60% el primer any i del 75% el segon.

9. Es revisa l’ERTO per causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció. Aquests, tindran majors facilitats de tramitació i aplicació per a les pimes i exoneracions en les cotitzacions a la Seguretat Social del 20%, condicionades a la realització d’accions formatives. Els ERTO de fora major afegeixen com a causa específica l’impediment o les limitacions a l’activitat per decisions de l’autoritat governativa, tindran exoneracions del 90% i la reducció de jornada serà d’entre un 10 i un 70%.

10. Es crea el mecanisme RED. Les empreses podran posar en marxa aquests ERTO, prèvia activació pel Consell de Ministres, en cas de crisi per un màxim d’un any i amb exoneracions decreixents del 60% al 20%, o en cas de reestructuració sectorial per sis mesos prorrogables a un any i amb exoneracions del 40%.

28/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT