X

Una tesi doctoral de la UIB investiga els processos de la metàstasi per a comprendre-la i vèncer el càncer de còlon

El metabolisme energètic alterat és una de les característiques distintives del càncer

28/05/2021

Una tesi doctoral de la UIB investiga els processos de la metàstasi per a comprendre-la i vèncer el càncer de còlon

Segons ha informat la UIB aquest divendres en nota de premsa, la tesi doctoral de Reyniel Hernández López, defensada a la Universitat de Balears, s’ha centrat en investigar els mecanismes subjacents del procés metastàsic, en considerar “essencial” la seva comprensió per a poder anticipar-se a la progressió del tumor i dissenyar noves estratègies terapèutiques. El procés metasàsic, explica la UIB, implica diverses etapes i les cèl·lules tumorals regulen el metabolisme dependent dels requeriments de cada estadi del tumor, amb la conseqüent alteració de l’ambient tumoral.

Així, ha detallat que el metabolisme energètic alterat és una de les característiques distintives del càncer, on la disfunció de mitocondris, principals components cel·lulars responsables de la producció d’energia en forma d’ATP, pot causar estrès oxidatiu; això vol dir, l’increment descontrolat de molècules oxidants perjudicials per a la cèl·lula, una situació clàssicament associada amb la oncogénesis i, en els últims anys, com a desencadenant de la metàstasi.

Quant a la tesi presentada, la Universitat ha assenyalat que el seu principal objectiu ha estat identificar potencials biomarcadors de progressió, relacionats amb la funció mitocondrial i l’estrès oxidatiu en biòpsies de teixit tumoral i teixit adjacent al tumor de pacients en estadis avançats premetastásico (III) i metastàsico (IV) de càncer de còlon.

Els resultats obtinguts de l’estudi defensat per Hernández han revelat que hi ha més funció mitocondrial en tumors de pacients en estadi IV que els d’estadi III, tot que en els tumors de l’estadi IV s’observen nivells proteics més baixos dels complexos multienzimàtics OXPHOS, responsables de produir l’ATP, la qual cosa contribuiria a incrementar l’estrès oxidatiu en l’ambient tumoral de l’estadi IV i promouria la metàstasi. Així mateix, la tesi ha apuntat que es van identificar paràmetres relacionats amb la funció mitocondrial que podrien ser avaluats com biomarcadors del pronòstic del càncer de còlon.

D’altra banda, el teixit adjacent al tumor de pacients en estadi IV ha mostrat una resposta antioxidant activada, reflectint l’adaptació d’aquest teixit enfront de l’elevat estrès oxidatiu del teixit tumoral IV. Per això, les proteïnes relacionades amb la resposta antioxidant en el teixit adjacent al tumor també podrien ser avaluades com biomarcadors de progressió en pacients d’estadis avançats de càncer de còlon.

En conjunt, aquesta tesi de la UIB ha permès aprofundir en el coneixement del metabolisme energètic i la funció mitocondrial, així com de l’estrès oxidatiu, ja que ha identificat candidats potencials a biomarcadores de progressió en etapes avançades del càncer de còlon. A més, ha contribuït a revelar el potencial d’utilitat clínica que presenta el teixit sa adjacent al tumor i ha reflectit que les característiques d’aquest teixit també són importants en la progressió metastásica del càncer de còlon.

28/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris