X

Unes 500 persones estan en llista d’espera per fer-se el testament vital

Les Balears són la cinquena comunitat on més persones sol·liciten el document de voluntats anticipades

21/01/2024

Redacció

Les Balears són la cinquena comunitat on més persones sol·liciten el document de voluntats anticipades, i es pot fer de tres maneres diferents: o bé davant un notari, o de tres testimonis o a la oficina de Registre de les Voluntats Anticipades.

I què inclou aquest document? Quines són les peticions? Per exemple, la de no ressuscitar en cas de patir una malaltia terminal i ja no hi hagi res a fer; la de no intubar, la de decidir si es vol morir a l’hospital o a casa; també, si es volen donar els òrgans, i quin tipus de cerimònia o enterrament vol celebrar-se el dia de demà…

En definitiva, un document molt important en què es reflecteixen les peticions i els desitjos i s’allibera els familiars a l’hora de decidir.

Actualment, 500 persones estan en espera de rebre cita. Des que el 2006 va entrar en vigor la Llei de voluntats anticipades, cada vegada són més els interessats. L’any passat se’n registraren 2.326 peticions, i el 2022 foren 1.278.

Les dones són les més interessades, 1.400 per 800 homes. La responsabilitat i deixar-ho tot organitzat en són els principals motius. I entre les instruccions del document, s’hi inclouen situacions clíniques, actuacions sanitàries i instruccions sobre el cos. Es pot decidir si donar-lo a la investigació, a l’ensenyament universitari… I, segons la religió, quin ofici funerari es vol.

21/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris