X

UNICEF fa una guia sobre obligacions dels estats per protegir els infants de la crisi climàtica

El portaveu de Fridays for Future a Mallorca lamenta no veure "un futur clar i habitable"

13/09/2023

UNICEF fa una guia sobre obligacions dels estats per protegir els infants de la crisi climàtica

Mercè Valero

La meitat dels infants del món estan sotmesos a esdeveniments climàtics extrems. Són els menys responsables de la crisi, però els que més en pateixen les conseqüències. “Els infants necessiten més aigua, i per això són molt vulnerables a les onades de calor”, explica a tall d’exemple Rocío Vicente, d’UNICEF. “Veim més malalties relacionades amb el clima, com l’asma i la pneumònia. I amb aquestes onades de calor cada vegada més freqüents i extremes l’aprenentatge també pateix”.

A Mallorca, el portaveu del moviment Fridays for Future, Jaume Pujol, es mostra preocupat per l’esdevenidor de tots els joves: “El que més ens afecta és no tenir una perspectiva de futur, no poder veure un futur clar i habitable”.

Per això, les Nacions Unides han fet per primera vegada una guia jurídica per als estats per especificar quines són les seves obligacions per protegir els drets dels infants davant la crisi climàtica. És el que reivindiquen des de fa anys moviments socials com Fridays for Future.

“Més enllà de les lleis de canvi climàtic, que són insuficients, hauríem de fer un canvi de model i sistemàtic”, opina Pujol, “començant per abandonar totalment els combustibles fòssils i passar a un sistema energètic de renovables (deixant de banda les macrorenovables i tenint un sistema més pactat amb la ciutadania), però també el model de consum, de producció… Haurien de canviar moltes coses perquè realment ens trobam en un món molt acomodat sense una acció real“.

El document l’han fet amb la participació de més de 16.000 infants de 121 països. “Tenen clar que el moment d’actuar és ara“, explica Rocío Vicente. “Per això és important que la seva veu arribi i s’escolti”.

La guia es presentarà oficialment el pròxim 18 de setembre a Suïssa.

13/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris