X

Vacunar del papil·loma també els nins: una realitat a tot l’Estat en 2023?

Des del Comitè Assessor de Vacunes de l'Associació Espanyola de Pediatria asseguren que no hi ha diferències de gènere en una malaltia de transmissió sexual

10/05/2022

Vacunar del papil·loma també els nins: una realitat a tot l’Estat en 2023?

8

L’Estat espanyol fa 15 anys que vacuna les nines del virus del papil·loma humà (VPH) i ara la ponència de vacunes estudia ampliar-la als nins. Només Catalunya ha preferit avançar-se al dictamen d’aquests tècnics, però no és la primera vegada que una comunitat surt del calendari comú. Des del Comitè Assessor de Vacunes de l’Associació Espanyola de Pediatria, asseguren que no hi ha diferències de gènere en una malaltia de transmissió sexual. 

“En l’home està justificada primer per un tema d’equitat i igualtat, i segon per un efecte directe positiu perquè també puguin prevenir càncers associats al VPH”, afegeix el vicepresident de l’Associació Espanyola de Vacunología (AEV), Fernando Moraga-Llop, que cita un altre benefici indirecte: protegir dones no vacunades i homes que mantenen sexe amb altres homes que tampoc hi estan.

Al voltant del 80% de les persones amb activitat sexual s’infecten de papil·loma, encara que la majoria el pateix de manera lleu o asimptomàtica; no obstant això, en els qui persisteix, pot acabar desembocant en un tumor. La pràctica totalitat dels de cèrvix, un 99%, són causats pel VPH.

D’aquí ve que es comencés vacunant només les al·lotes: “quan es va començar fa 15 anys, hi havia una evidència clara de la relació del VPH amb aquest càncer”, comenta el pediatre; després, se’n va comprovar el vincle amb els de vulva i vagina, però també amb altres no exclusius de la dona, com el d’anus, penis i l’orofaríngeo -boca, llengua, laringe i faringe-, del qual s’està veient un increment en homes en els últims anys.

“Em recorda un poc el que va succeir amb la rubèola els anys vuitanta, quan es vacunava només les nines perquè previnguessin la rubèola congènita quan aconseguissin l’edat fèrtil”. Llavors es va constatar que la “forma més lògica i eficaç” de limitar la transmissió era vacunant també els nins per evitar que fossin una font de contagi.

Balears dona suport a la vacunació universal del VPH, però es remeten a l’acord entre les comunitats i dins del propi comitè autonòmic de vacunes per a la seva possible inclusió l’any vinent.

10/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT