Vasco, Toni Prats i la històrica eliminatòria de Copa a Tenerife de 1993

El debut del juvenil i el gol a la tanda de penals del porter van marcar la classificació del Mallorca

16/01/2024

45

A finals de gener de l’any 1993, la vida de Francisco Vasco va viure un episodi dels que converteixen el futbol en una matèria viva. El lateral esquerre, encara en edat juvenil, va gaudir a l’eliminatòria de Copa de Tenerife el seu viatge iniciàtic amb el primer equip, que llavors dirigia Llorenç Serra Ferrer. El Mallorca havia perdut el partit d’anada per 1 a 3, així que el tècnic de sa Pobla va aixecar la bandera blanca i va decidir que a Canàries faria una miscel·lània entre joves i suplents.

El llegendari Lluís Sitjar havia assistit a l’exhibició d’un Tenerife carregat d’estrelles. Fernando Redondo, Pizzi, Dertycia i Quique Estebaranz jugaven a les ordres de Jorge Valdano, que redactava la seva primera gran obra. Així que amb tot gairebé decidit, per a Vasco arribava el moment del debut. De fet, va ser l’únic partit que va disputar amb el primer equip del Mallorca.

Allò que havia de ser un tràmit, va acabar en una de les màgiques històries que han vinculat sempre el Mallorca amb la Copa. José González i Pepe Gálvez varen avançar l’equip mallorquí, però Dertycia va desfer l’encanteri amb un gol al minut 87. Lluny de rendir-se, el jove Vicenç Sacarés va fer l’1 a 3 a la darrera jugada del partit i va enviar l’eliminatòria a la pròrroga.

A Tenerife tothom es fregava els ulls, perquè la nit acabaria a la tanda de penals. Allà, i una altra escena de ciència-ficció, el porter Toni Prats va fer el gol de la victòria per 5 a 6, que permetria al Mallorca passar ronda.

Ara, 31 anys després, les coses són molt diferents. El Tenerife habita a Segona i l’equip de Javier Aguirre tracta de recuperar el seu millor perfil.