La recuperació del turisme certament ha alleugerit les butxaques de moltes famílies, però ha tornat a posar damunt la taula el debat sobre un model de sol i platja que tendeix a saturar els espais fràgils de les illes.
“Això abans no era així. Abans venien 30 o 40 persones cada dia i ara en venen 400 o 500. És una bogeria.” Afirma Andreu Cladera, treballador de la Fundació Amics d’Es Caló des Moro, que s’encarrega de la neteja de la cala. A més, assenyala la moda d’Instagram com a causant de la massificació d’aquest indret: “Les xarxes socials han destruït la cala”.
Marta i Juanjo són l’ànima de Justwotravel, la marca amb què fan promoció turística a través d’un blog i xarxes socials. Són conscients de l’impacte que tenen les seves publicacions: “Tenim part de culpa i de responsabilitat. Les coes? És com anar al Taj Mahal i no fer coa per entrar-hi”.
La sensació de saturació també ha estat molt present aquest estiu entre els menorquins. A les 8 del matí la majoria d’aparcaments que donen accés a les cales de la costa sud posen el cartell de ‘complet’. I la moda de la posta de sol ha massificat espais com el Cap Cavalleria. El sociòleg Pau Obrador reclama gestionar l’èxit: “la política turística no pot ser la de vendre la posta de sol de Cavalleria, ha de ser conservar la posta de sol, conservar l’experiència”.
Filippo regenta el mític quiosquet Lucky, a Formentera. Aquest estiu han fet més feina de l’esperada i n’estan satisfets: “Limitar no és bo per a ningú.
Zoom s’emet dissabte a les 21.30 hores a IB3 Televisió. També e pot recuperar al servei a la carta de la pàgina web d’IB3.