Era el 27 de setembre del 2021. A la platja de Cap Djinet, al nord d’Algèria, el matí era plàcid. Bassem i Adbu (noms ficticis) havien abandonat ca seva, motxilla en mà, i esperaven instruccions de les màfies que els havien de dur a Europa, terra promesa. La pastera estava a punt. Amb ells, quinze joves més s’embarcaven en una travessia que canviaria la seva vida per sempre. Tres d’ells no sobrevisqueren.
“Vàrem sortir dues pasteres juntes. Tot anava bé fins que la brúixola va deixar d’indicar la direcció. Ens vàrem quedar sense combustible a 120 Km d’Espanya”, recorda Abdu. Amb la barca a la deriva i sense rumb i l’empitjorament de les condicions meteorològiques el que havia de ser un viatge d’unes 20 hores es convertí en un malson: “Cada nit pensàvem que moriríem. Ens vàrem tornar religiosos. Suplicàvem i resàvem” diu Bassem.
Passaren els dies i no fou fins al 4 d’octubre que foren albirats per un iot, prop de Cabrera. S’activà el protocol de Salvament Marítim. Bassem rememora com la mar es va endur un dels seus companys: “Dos varen partir nedant per avisar la guàrdia costanera. No varen tornar. Un tercer va botar a la mar i poc després s’estava ofegant. Vaig anar a cercar-lo i em va dir: ‘No puc.’ Li vaig dir: ‘Si t’enfonses, m’enfons amb tu’. El que menys s’esperava morir va morir.” Finalment 14 migrants foren rescatats i 3 romanen desapareguts.
Aquest és el relat de dos joves algerians en el vaixell que els duu cap a Barcelona. Encara amb la salabror a la pell, recorden la que ha estat la pitjor tragèdia pel que fa a l’entrada irregular de migrants a Balears. Amb els centres d’internament de la Península saturats i les fronteres d’Algèria tancades per la pandèmia, han sortit de les dependències policials com a ciutadans lliures. El seu objectiu és arribar a França. Comença una nova travessia en la recerca del futur que no troben al seu país.
Zoom s’emet dissabte a les 21.30 hores a IB3 Televisió. També el podeu veure en directe a la pàgina web d’IB3 i recuperar al servei a la carta.