Els treballadors de CaixaBank viuen amb angoixa la negociació de l’ERO derivat de la fusió amb Bankia, el pitjor en la història de la banca a Espanya.
La nova CaixaBank és un autèntic gegant bancari. A les Balears controla prop del 40% del mercat a causa de la forta implantació que tenien La Caixa i Sa Nostra, històriques caixes competidores que ara estan al mateix vaixell. Ateses les duplicitats generades per la fusió, l’empresa planteja posar el pany a una vuitantena d’oficines i acomiadar prop de 350 persones a Balears.
“En aquests moments, la plantilla està molt malament: a la pressió comercial per vendre del dia a dia, s’hi afegeix un procés d’ERO i la por hi és” afirma Pep Toni Sureda, president del Sindicat Independent de Balears. “És una animalada, gairebé immoral: milers de milions de beneficis, increments salarials per als directius, reestructuració per la plantilla amb retallades i acomiadaments forçosos“, apunta Ruth Bolaños, portaveu de CCOO a CaixaBank, el sindicat majoritari arreu de l’Estat.
Joan Roig, membre del Consell d’Administració de l’extinta Sa Nostra, lamenta la pèrdua d’un model de banca necessari per Balears: “Era una gran família, és una llàstima que hagi acabat així. Perdem patrimoni i perdem la confiança i el tracte directe que hi havia del client amb el caixer.”
En poc més d’una dècada, s’han destruït 100.000 llocs de feina al sector bancari, s’han tancat 22.000 oficines i han desaparegut una cinquantena d’entitats. “Tenim una tendència clara a l’oligopoli: els quatre grans bancs controlen prop del 70% del total dels dipòsits del sistema bancari espanyol”, explica Joan Ramon Sanchis, catedràtic d’Economia de la Universitat de València.
Zoom s’emet dissabte a les 21.30 hores a la televisió pública de les Illes Balears. Aquest programa també el podeu veure a la pàgina web d’IB3 i el podreu recuperar al servei a la carta.