Thomas Cook és l’inventor del turisme modern. Un gegant del turisme que ningú preveia que podia caure, però que ho va fer el passat dilluns 23 de setembre, en una jornada agònica amb importants implicacions per al sector turístic arreu del món, també a les Balears. Era la fi d’una gran empresa que també ha pogut propiciar el final d’un model turístic.
Maria Pilar Caldentey dirigeix l’hotel familiar Verónica, a Cala Millor. Els seus clients provenien de Neckermann, la filial alemanya de Thomas Cook, també en fallida. En plena temporada, l’hotel quedava buit i els deutes pendents. El programa Zoom mostra les darreres jornades viscudes a l’hotel abans d’un tancament precipitat.
Les turistes que havien contractat amb Thomas Cook, l’anunci els va entelar les vacances. La falta d’informació i el canvi de dates i d’aeroport de destinació són algunes de les queixes de Carly Bracey i Robert Hughson, turistes britànics allotjats a Cala d’Or.
A la seu de Thomas Cook a Palma, els 700 treballadors viuen setmanes complicades. De cop, han quedat sense feina, però han de continuar anant al seu lloc de treball seguint les ordres del procés concursal. Nicolette Van Zil és administrativa comptable. Setmanes abans de la fallida havia advertit el seu superior que els números estaven en vermell.
Per contextualitzar el significat del final de Thomas Cook el programa incorpora, entre d’altres, les anàlisis de José Antonio Donaire, geògraf de la Universitat de Girona i de Ben Vickers, periodista de Bloomberg a Londres.