ZOOM%3A+Transici%C3%B3+energ%C3%A8tica

Dimarts a les 21.30

ZOOM: Transició energètica

Només un 3% de l’energia que es consumeix a les Illes Balears procedeix d’energies renovables. La resta prové del petroli i el carbó, dos combustibles fòssils altament contaminants per al medi ambient i la salut. A més, els experts pronostiquen que el petroli desapareixerà d’aquí a 53 anys.

El canvi de model energètic sembla inevitable, i els governs arreu del món ja han posat mà a l’obra, amb incentius per a la implantació d’energies renovables, com la fotovoltaica o l’eòlica.

A les Balears, també s’hi fa feina, i han sorgit nombrosos projectes en aquest sentit, però acompanyats de polèmica. Son Salomó, a Ciutadella, o el Cap Blanc, a Llucmajor, són dos exemples de projectes de Parcs Fotovoltaics que ocupen grans extensions de terreny rústic i han generat l’oposició dels veïns.

De fet, entre els mateixos grups ecologistes hi ha divergències: mentre el GOB a Menorca dona suport el Parc de Son Salomó, a Mallorca col·lectius com Terraferida estan en contra de Parcs com el de Santa Cirga, a Manacor.

En allò que coincideixen tots els experts a les Illes és en la urgència de reduir el consum energètic: Segons dades oficials, entre setembre de 2016 i 2017, el consum ha augmentat un 3,5% a les Balears. A aquest ritme, de poc serviria complir les previsions del Govern d’arribar a un 10% de consum d’energies renovables el 2020, perquè just empataríem el que creixem any rere any.

Davant aquest panorama, estam preparats per afrontar l’inevitable canvi de model energètic? Som conscients que n’hem de reduir el nostre consum? I quin preu estam disposats a pagar?

Aquesta setmana a Zoom, posarem la lupa en la contradicció de l’aposta per les energies renovables, un fet amb una finalitat ecologista i ambiental, però que pel camí va deixant cadàvers de camps que en comptes de dedicar-se a l’agricultura s’omplen de construccions amb impacte visual i sonor.

Zoom s’emet cada dimarts a les 21.30 h a IB3 Televisió. Trobareu més informació al compte de Twitter @IB3 amb l’etiqueta #ZoomIB3 i al Facebook IB3org. A la web IB3.org podeu seguir aquest espai en directe i també el podreu veure al servei “A la carta”.