Fa sis anys que en Pau Català va posar en marxa el programa, que ha resultat molt beneficiós pels pacients
En Mahamadou avui rep la visita d’en Pau. Al principi és un poc tímid, però tot d’una s’anima a tocar els instruments. Així és com funcionen aquestes sessions de musicoteràpia. Es tracta d’engrescar els infants, entretenir-los i traslladar-los, per un instant, enfora de l’habitació de l’hospital.
“No va de les músiques que posam, sinó que partim d’aquells estils que els agrada als pacients”, explica Pau Català, musicoterapeuta. “M’interés molt per allò que escolten. Es tracta de situar-los al centre i empoderar-los i veure quin paper juguen en el tractament.
I això es nota en la millora dels pacients, segons conta el cap de Pediatria de Son Espases, Joan Figuerola. “Vàrem mesurar les variables psicològiques dels al·lots abans i després del programa i la veritat és que els resultats eren molt bons i esperançadors”, diu. Antonio Salinas, coordinador d’Oncologia pediàtrica, afegeix que el tractament “afavoreix que els infants accedeixin més relaxats a la sala on els hem de punxar, l’experiència de dolor és molt menor.”
Fa 6 anys que en Pau es dedica a la musicoteràpia a l’Hospital de Son Espases. Treballa amb infants de l’àrea d’oncologia i també a l’UCI. Diu que les dues àrees són molt diferents. Una feina que pot fer gràcies a la implicació d’entitats com Aspanob i Lions Club Calvià.
I les famílies no poden estar més contentes, com el pare den Marcus, que només té tres anyets. Ismael Uali assegura que la dinàmica que tenen amb els nins i els pares ens canvia el ritme i els fa estar més positiu i més alegres.
L’any passat, en Pau Català va atendre 157 pacients i va fer més de 700 sessions; unes xifres una mica superiors a les del 2019.