política

196 dies després, els ciutadans tornen a les urnes

Les eleccions generals d'aquest diumenge signifiquen la segona repetició electoral consecutiva i les quartes eleccions a Espanya en quatre anys

196+dies+despr%C3%A9s%2C+els+ciutadans+tornen+a+les+urnes

Per explicar com s’ha arribat a aquest punt, ens hem de remuntar a dia 28 d’abril. Aquest va ser el resultat electoral. El PSOE va guanyar les eleccions amb 123 diputats, el seguia el PP amb 66, Ciutadans amb 57 i Unides Podem amb 42.

Passades les eleccions autonòmiques i municipals del 26 de maig, es va posar en marxa el mecanisme per elegir un nou president. Pedro Sánchez assolí la responsabilitat d’intentar formar Govern i així li ho va comunicar al rei Felip sisè en la primera ronda de consultes que es va dur a terme els dies 5 i 6 de juny.

Les formacions polítiques tenien fins al 25 de juliol per negociar un pacte. El Partit Socialista i Unides Podem intentaren fins al darrer moment arribar a un acord que no va prosperar i Pedro Sánchez no va reunir els suports necessaris per a ser investit president. Començava el compte enrere de dos mesos, segons estableix la Constitució, per a una nova investidura o la dissolució de les Corts.

Després d’un estiu d’estira-i-arronses entre el PSOE i Unides Podem, Sánchez no va aconseguir assegurar el suport de la formació morada ni tampoc les abstencions del PP i Ciutadans. La nova roda de consultes amb el cap de l’Estat dels dies 16 i 17 de setembre va acabar sense candidat a la investidura.

Finalment, dia 24 de setembre Felip Sisè va signar el Decret de Dissolució de les Corts i la convocatòria d’unes noves eleccions.


Jornada de reflexió del 10-N
Així es fa el repartiment de diputats i senadors a Espanya

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

El Parlament debat dimarts les esmenes a la totalitat dels Pressuposts 2020

Els comptes quedaran dictaminats el 12 de desembre i es votaran entre el 17 i el 19 del mateix mes

El PP registra una esmena a la totalitat als pressupostos del Govern

Biel Company quantifica en 360 milions d'euros el forat dels pressupostos elaborats pel Govern

El Govern espera que el nou executiu es conformi aviat per reprendre les reivindicacions

El Govern de les Balears reclamarà els convenis de carreteres i depuradores, i els 77 milions d'e l'IVA

El Govern reclamarà a l’Estat les competències de Costes

El conseller de Medi Ambient afirma que ho marca l'Estatut d'Autonomia