X

28 persones en risc d’exclusió social formen part d’un projecte de neteja del litoral de les Balears

Es faran actuacions a més de 200 cales i platges de rellevància ambiental

04/03/2022

28 persones en risc d’exclusió social formen part d’un projecte de neteja del litoral de les Balears

13

El projecte té com a objectiu la millora de la qualitat dels espais litorals de rellevància ambiental de les Illes Balears i es du a terme amb persones en risc d’exclusió social.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir; la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, i el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, han presentat, aquest divendres a la platja des Trenc el projecte «Millora de la qualitat dels espais litorals de rellevància ambiental de les Illes Balears».

Aquest projecte ha estat finançat a través del fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS) i permet actuar a 110 espais litorals de Mallorca. Així, setze persones en risc d’exclusió social treballen durant 24 mesos en la millora de la qualitat ambiental de les platges, cales, hàbitats litorals naturals i de les espècies que els ocupen mitjançant feines de neteja, manteniment i millora de llocs situats en espais de rellevància natural, com ara la Xarxa Natura 2000 o els espais naturals protegits.

Mir ha explicat que les tasques que es duen a terme «permeten no només tenir uns espais naturals cuidats, sinó explicar a la gent la necessitat de conservar-los i deixar-hi la menor empremta possible». El conseller ha destacat aquesta tasca d’informació ambiental que també fan els equips, «clau per poder fer front, societat i administracions, a les conseqüències de l’emergència ecològica».

En total, a les Illes Balears, aquest projecte suma quatre lots amb una partida d’un milió i mig d’euros. Pel que fa a Mallorca, els dos lots han estat adjudicats a Asproscom i Estel de Llevant, amb un pressupost de 597.613 €.

La consellera Santiago ha destacat la importància d’aquests projectes transversals que “a més d’un impacte positiu en el medi ambient, suposen una oportunitat de feina per a persones amb discapacitat intel·lectual i diagnòstic de salut mental de dues entitats com Aproscom i Estel de Llevant, amb una feina que és idònia per aquest perfil de persones, ja que la feina que fan de millora dels espais naturals es veu de forma immediata i repercuteix en la seva autoestima”.

Sansó, per la seva banda, ha incidit en la necessitat de donar continuïtat a projectes com aquests, finançats a través de l’ITS, «per disminuir l’impacte del turisme al nostre territori des d’una perspectiva social i ambiental».

Durant els primers mesos de feina, s’han recollit un total de 10.148 quilos de residus. La tipologia que més s’ha recollit ha estat plàstic, amb 2.811,1 kg, seguit de fusta (2.590 kg). Altres tipologies han estat ferro (1.023,6 kg), vidre (684,7 kg), envasos (634,4 kg), paper i cartró (370,3 kg) i teixits (349,3 kg). Finalment, la quantitat de residus destinada al contenidor de rebuig ha estat de 1.684,7 kg.

04/03/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT