X

Una trentena de metges d’hospitals públics de les Balears se’n van a la sanitat privada

Ho fan per l'estrès, les baixes retribucions i les dificultats per conciliar i l'Hospital d'Inca és el més afectat

26/10/2022

Una trentena de metges d’hospitals públics de les Balears se’n van a la sanitat privada

11

Una trentena de metges d’hospitals públics de les Balears han passat a la sanitat privada el darrer any, segons l’estimació de Simebal, que està fent “un estudi preliminar” i pensa que la dada encara serà major perquè manca la xifra de Manacor. El sector ho atribueix a l’estrès continuat que viuen els professionals, a les baixes retribucions i a les dificultats que tenen per conciliar la vida laboral i la familiar.

El que més preocupa, diu el president del sindicat mèdic, Miguel Lázaro, no és el nombre total, sinó la tendència “creixent” del fenomen. Tampoc no s’ha inclòs en el recompte el personal mèdic de l’Atenció Primària, amb una situació “igual de crítica”.

L‘hospital d’Inca és el més afectat, amb la baixa de nou metges que han fet el pas a la privada. No necessàriament per aquest motiu, sinó també per altres causes en la sortida dels professionals, a Son Espases manquen quatre metges de radiologia, tres d’anestèsia i dos a l’UCI. A Son Llàtzer, la pitjor part és per al servei de traumatologia, amb cinc metges que no fan feina, tres dels quals estan de baixa.

“Si no fos pel 40% de ciutadans de les Illes que tenim una assegurança privada, no sé què passaria amb la gestió de la sanitat pública… Als seus responsables els ha caigut la loteria amb l’elevat grau d’assegurament que tenim”, diu Lázaro que lamenta una vegada més la falta de fidelització dels doctors per part de l’administració.

Salut mental dels metges i infermers

Després de dos anys de pandèmia i de saturació del sistema sanitari, la salut mental i el seu col·lectiu professional ha quedat malmesa i pateix, a més de la fuga de professionals, l’increment de les baixes laborals per “la pressió constant” que està “passant factura”, diu María José Cordero, delegada de prevenció de riscos laborals d’UGT i infermera de l’Hospital Psiquiàtric.

Cordero està convençuda que ha crescut l’índex de companys afectats per trastorns com “l’ansietat i la depressió” i reclama a l’IBsalut un protocol “d’addiccions, patologies mentals i patologia dual” per als professionals de medicina o infermeria. Creu que és imprescindible per evitar que els casos més greus acabin en expedients disciplinaris per absentisme, especialment quan la persona afectada no disposa d’un entorn que li proporcioni suport.

“Necessitam desesperadament els professionals, no tenim perquè perdre un professional que està súper ben format, a banda de la qüestió d’humanitat i dignitat… Com deixa la sanitat pública castigar a una persona perquè està malalta”, assenyala aquesta sanitària i representant sindical.

IB3 Notícies ha demanat sobre aquest tema a l’IB-Salut, però encara no ha rebut cap resposta.

26/10/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT