Cap d'elles se n'ha penedit a mitjan camí, segons ha assegurat el coordinador autonòmic de salut mental, el psiquiatre Oriol Lafau
Imatge d'arxiu.
18343 persones han passat pel procés de canvi de sexe els darrers anys a les Balears, més de la meitat menors d’edat. Cap d’elles se n’ha penedit a mitjan camí i ha volgut fer marxa enrere, segons ha assegurat el coordinador autonòmic de salut mental, el psiquiatre Oriol Lafau, al programa Al Dia d’IB3 Ràdio, en el qual s’ha referit als dubtes que provoca la nova llei Trans, aprovada pel Consell de Ministres i que ha de passar ara el tràmit al Congrés. “Entenc els dubtes i entenc la polèmica, hi ha d’haver debat, però centrem-nos en aquestes persones i en el seu patiment, no en filosofies i debats abstractes. Centrem-nos en el que passa i segurament arribarem a més conclusions”, ha dit.
El psiquiatre ha defensat que la norma deixi de veure el trànsit com una patologia, perquè, insisteix, no ho és i, per tant, “no necessita cap diagnòstic”. Com a un dels impulsors del protocol d’atenció al col·lectiu Trans de les Illes, en marxa des de 2019, Lafau ha considerat que la norma autonòmica s’assembla molt a la futura llei estatal i, per aquest motiu, no preveu que s’incrementin molt les peticions per passar el procés a la comunitat. “Això passarà més a les comunitats que no tenen normativa pròpia”, ha pronosticat.
Al marge de la despatologització, el coordinador de salut mental ha defensat l’altre pilar de la nova llei: l’autodeterminació de gènere, que en facilita el procés. “Aquí no parlam de sentir-se home o sentir-se dona, parlam de ser home o ser dona. No és jo som el que sent, sinó jo som el que som. Per mi, aquestes persones són les més valentes, perquè el trànsit és molt complicat, molt dur”, ha conclòs.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular