MEM%C3%92RIA+NEGRA%3A+Segrest+a+Son+Sant+Joan

Dimarts a les 22.15h

MEMÒRIA NEGRA: Segrest a Son Sant Joan

Memòria Negra realitza una retrospectiva del segrest aeri més recordat de la història de les Balears. El 13 de novembre de l’any 1994, poc abans de les 10.50 hores, la torre de control de l’aeroport de Palma va rebre una petició d’aterratge sota el codi internacional de segrestos. Es tractava d’un Fokker de les línies interiors d’Algèria amb 38 passatgers i 4 tripulants a bord que havia estat segrestat en ple vol per tres dels passatgers, Merzak Benachour, Madjid Arab i Mohamed Nedgar.

El nou rumb establert pels segrestadors tenia la seva destinació a França, però després de dues hores de vol, l’avió segrestat va aterrar en l’aeroport de Son Sant Joan a causa de problemes de falta de combustible. Membres del Cos Nacional de Policia i agents de la Unitat d’Intervenció Especial de la Guàrdia Civil l’esperaven en la capçalera de la segona pista. Era l’inici de 8 hores d’intenses negociacions on el conflicte que vivia Algèria en aquell moment es va traslladar a Palma.

Les peticions inicials dels segrestadors es dirigien a l’alliberament dels presos polítics d’Algèria, aspecte que podria obrir una crisi diplomàtica a escala internacional. Després de moments de caos en les quals els serveis secrets algerians van verificar que cap dels segrestadors pertanyien a grups terroristes les seves exigències es van retallar fins a sol·licitar únicament que no fossin repatriats a Algèria.

A les 19.15 del capvespre les negociacions van donar els seus fruits i els ostatges van ser alliberats. Per a sorpresa dels cossos de seguretat l’artefacte explosiu amb el qual els segrestadors amenacen explotar el Fokker no era una altra cosa que un molinet de cafè.

Memòria Negra