ZOOM%3A+Toc+de+dol

Dissabte a les 21.30h

ZOOM: Toc de dol

Gairebé tres dècades ha costat als Saura, coneguda nissaga de caixers senyors, recuperar el protagonisme a les festes de Sant Joan, després que la crisi econòmica dels 90 els va empènyer a abandonar Menorca per fer les Amèriques. Des de Mèxic, Juan Manuel Saura, el veterà de la família, no ha descansat fins a aconseguir que el seu fill Borja tengués l’honor de presidir la festa. Enguany era el moment. Fins que el coronavirus estroncà el somni. El passat mes d’abril la batlessa de Ciutadella, Joana Gomila, confirmava el que tothom ja temia: la cancel·lació de les festes de Sant Joan.

Joan Moll i Josep Benejam són socis de l’empresa de calçat tradicional que enguany confeccionava les sabates de la junta de caixers. Un encàrrec que ha romàs en suspens per la Covid-19, com tants d’altres. Però el disgust va més enllà: i és que Joan i Josep encarnen, respectivament, el caixer casat i el caixer fadrí. Una estrena a les festes que haurà d’esperar fins a l’any que ve.

Antoni Fullana, caixer capellà, també haurà d’esperar per vestir la capa negra recollida a la cintura, els guants de pell blancs i el fuet amb mànec de plata. Els preparatius de la festa han deixat pas a la dedicació al banc d’aliments de la parròquia, testimoni viu d’una crisi sense precedents. En l’imaginari de tots els santjoaners hi ha un record especial per a Sebastià Salort, notificador de l’Ajuntament de Ciutadella que durant tres dècades ha donat inici a les festes amb el tradicional primer toc. Però el tambor i flabiol del flabioler, enguany, romanen en silenci després de fer sonar el toc de dol, anunci d’un Sant Joan sense festa.