La llei balear de residus preveu reduir la tudadissa de menjar un 50% per a l'any 2030
Cada balear tuda 38 quilos de menjar l’any. Són 48.371 tones que acaben al fems. Amb l’efecte turístic i la restauració, la xifra augmenta a 63.723 tones el menjar que es tira. El malbaratament alimentari representa un 27% de la fracció orgànica i un 11% dels residus municipals totals.
La llei balear de residus fixa una reducció de la tudadissa de menjar d’un 50 % l’any 2030.
La llei estatal de residus, ara en tramitació, també apunta en aquesta direcció. Per aturar el malbaratament de tèxtil i juguetes i aparells electrònics, prohibeix la destrucció d’excedents. Quant a reducció d’envasos, estableix que a superfícies comercials de més de 400 metres, un 20 % de referències han de ser de venda a granel.
En alguns aspectes, com el de la resonsabilitat augmentada del productor d’envasos o la limitació de càpsules de cafè i anelles de plàstic, la futura norma queda enrere respecte de la lles balear.
Aquesta tramitació de la llei estatal se segueix de prop a les Balears, que esmenarà al Senat perquè proposa una fiscalitat, per exemple dels abocamets, que desplaçaria la que ja hi ha aquí. El Director general de Residus, Sebastià Sansó explica que això és suposa una “recentralització i un mal precedent” que s’ha d’evitar.
A més, es reclamarà que l’Estat assumeixi la despesa del transport de residus entre illes. En el cas de Formentera cap a Eivissa, ha costat 1 milió d’euros al Govern.