X

8M: “Les bretxes de gènere al mercat laboral, tot i anar reduint-se, encara hi són i són inacceptables”

Els sindicats UGT i CCOO han presentat els seus informes sobre la situació laboral de la dona amb motiu del Dia de la Dona, que se celebra dimarts que ve

04/03/2022

8M: “Les bretxes de gènere al mercat laboral, tot i anar reduint-se, encara hi són i són inacceptables”

13

L’ocupació femenina millorà l’any 2021, però les bretxes de gènere al mercat laboral de les Illes es mantenen “pràcticament inalterables”. Això és el que constaten les anàlisis fetes pels sindicats UGT i CCOO amb motiu del Dia de la Dona, que se celebra el pròxim dia 8 de març, dimarts que ve. Els temps parcials, la temporalitat i les excedències continuen afectant més a les dones. Bretxes que, diuen els sindicats, no es poden acceptar.

Les dones continuen essent les que més excedències i permisos no retribuïts per cura d’infants o persones dependents sol·liciten. També les que tenen més feines temporals i parcials. Més de 7 de cada 10 contractes parcials a les Illes tenen nom de dona. La vicesecretària general d’UGT i secretària de Polítiques Socials, Xisca Garí, ha assegurat que això posa de manifest, “una vegada més, la infravaloració de la feina de les dones. I és més preocupant si es té en compte que aquestes jornades a temps parcial sol ser involuntària”.

Els sindicats lamenten que la societat encara doni per fet que la dona és qui pot i qui ha de sacrificar la seva carrera professional. I no dubten a titllar la maternitat i la cura de familiars dependents com un dels principals esculls. “Falta conciliació i corresponsabilitat, tant per part dels homes, les administracions i les empreses”, apunta la secretària de Polítiques Públiques i Salut Laboral de CCOO, Eva Cerdeiriña. De fet, la majoria d’excedències per cura sol·licitades l’any passat, el 73% del total varen ser demanades per les dones. En aquest sentit, el sindicat UGT apunta a dos motius fonamentals. Per una banda, l’home és qui sol tenir el sou més elevat i la parella decideix prescindir del salari de la dona i, per l’altra, també assenyala el rol sexista que encara hi ha.

Aquesta tendència es fa palesa, sobretot, a partir dels 35 anys i s’agreuja, encara més, entre els 45 i 54. Una franja d’edat en la qual la taxa d’ocupació femenina no arriba al 70%, mentre que la masculina frega el 85%. Una realitat que fa que les bretxes de gènere, tot i que es van reduint encara continuen castigant la dona. “Són bretxes que no podem seguir acceptant. Hem de continuar fent feina per aconseguir un mercat laboral el més igualitari possible”, ha dit la secretària d’Ocupació i Política Social de CCOO, Yolanda Calvo.

Per fer-ho, els sindicats coincideixen que fa falta coeducació, incrementar el salari mínim interprofessional fins als 1.063 euros, el 60 % del sou mitjà d’Espanya, però també fer polítiques en clau feminista, entre d’altres mesures.

04/03/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT