X

ALAS alerta que la pandèmia agreuja el diagnòstic del VIH

Prop de 4.000 persones tenen el VIH a les Balears, on la incidència és el doble que la mitjana estatal

01/12/2020

ALAS alerta que la pandèmia agreuja el diagnòstic del VIH


Els experts avisen: “La pandèmia suposarà un retrocés en la lluita contra el VIH”

A les Illes, el VIH es diagnostica a més d’un centenar de persones a l’any. La incidència és de 14 casos per cada 100.000 habitants, gairebé el doble que la mitjana estatal. Un diagnòstic que temen que haurà quedat, a causa de la pandèmia, greument aparcat aquest 2020, amb els perills que això comporta.

Segons ens explica Joan Viver, coordinador d’ALAS, l’associació realitza, de mitjana, unes 600 proves ràpides del VIH a l’any. La majoria són homes, un 66%. El 58% té entre 21 i 35 anys. Tot i que ja no és tan visible com abans, l’estigma i la discriminació no han desaparegut. Per això, diu Viver, és important ajudar als afectats des del primer moment.

Actualment, el 80% dels contagis són per via sexual. De la sida no hi vacuna, d’aquí la importància recorden que es comercialitzi el tractament de la profilaxi preexposició (PrEP), aprovat a finals de l’any passat.

Des del 2003, s’han diagnosticat a les Illes 2.600 casos nous. Es calcula que ara mateix n’estan afectades unes 4.000 persones. Avui, Dia mundial contra aquesta malaltia, les associacions demanen no afluixar davant d’una altra pandèmia que, en silenci, segueix el seu curs.

01/12/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris