X

“Les multes interposades per incomplir el confinament s’hauran d’anul·lar”

El Tribunal Constitucional entén que el confinament era una suspensió de drets i no una restricció dels mateixos

14/07/2021

“Les multes interposades per incomplir el confinament s’hauran d’anul·lar”

El Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional l’article 7 del decret d’alarma del març del 2020, que imposava a la societat un confinament domiciliari amb algunes excepcions, com ara anar al supermercat o a passejar el ca.

Segons la Llei 4/1981, que empara els estats d’alarma, excepció i setge, l’estat d’alarma està previst ‘per tractar epidèmies o situacions de contagi per malaties greus, per tant, semblava un estat d’alarma clar, explica el catedràtic en Dret Constitucional per la UIB, Joan Oliver Araujo, però, “l’estat d’alarma no permet suspendre drets, sinó restringir-los”, afegeix Oliver.

El ple del Tribunal Constitucional, però, declara l’article 7 inconstitucional, perquè entén que el confinament era una suspensió de drets i no una restricció dels mateixos. En aquest sentit, el Tribunal ha estimat parcialment el recurs d’inconstitucionalitat de VOX contra el reial decret d’estat d’alarma.

La decisió del ple del Tribunal Contitucional ha estat molt ajustada. S’ha pres amb sis vots a favor i cinc en contra. Els magistrats entenen que la figura apropiada per suspendre drets fonamentals és l’estat d’excepció i no el d’alarma. Han passat 16 mesos des que es va decretar aquest primer estat d’alarma, segons les experts, temps més que suficient per haver dictat sentència abans. ‘Si el decret és de març, el Constitucional hauria d’haver dictat sentència a l’abril o el maig, perquè la limitació afectava 45 milions de ciutadans’, sentencia Oliver.

Segons el catedràtic Oliver, tal vegada seria necessària una reforma de la Llei 4/1981, que empara els estats d’alarma, excepció i de setge. “Podríem distingir entre pandèmies controlables i aplicar l’estat d’alarma i l’estat d’excepció per pandèmies mundials”, ha explicat el catedràtic Oliver. De moment, aquesta sentència servirà de precedent per a futures ocasions.

El que encara no se sap, fins que no es publiqui la resolució, és quins en seran els efectes. Segons Oliver, “està clar que les multes interposades per incomplir el confinament s’hauran d’anul·lar, perquè la sentència anul·la el decret que així ho establia”.


Quina diferència hi ha entre estat d’alarma, d’excepció i de setge?

14/07/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris