X

La decisió del Constitucional: els experts posen l’accent en la diferència de limitar o suspendre el dret de circulació

L'estat d'alarma només permet restringir el dret i l'estat d'excepció, suspendre-lo

15/07/2021

La decisió del Constitucional: els experts posen l’accent en la diferència de limitar o suspendre el dret de circulació

A l’espera de conèixer en detall la sentència que declara inconstitucional part del decret de l’estat d’alarma, els juristes posen l’accent en la diferència entre limitar el dret de circulació i suspendre-lo, per explicar la decisió del Tribunal Constitucional (TC), ja que l’estat d’alarma permet només la limitació del dret i no la suspensió.

Si bé, és cert que l’estat d’alarma es creà per donar resposta a crisis sanitàries, no contempla la suspensió, com si ho fa l’estat d’excepció, pensat en principi per crisis d’ordre públic,

El professor de la UIB Sebastià Rubí afirma que al principi de la pandèmia si que es donava una crisi d’ordre públic, ja que, afirma, els serveis sanitaris estaven sobrepassats. Tampoc, en alguns indrets, diu, hi havia capacitat per enterrar els morts. Per tant, estava alterat el funcionament normal d’aquests serveis, cosa que causava una crisi de l’ordre públic i es podia optar per un estat d’excepció.

Per al catedràtic de Dret Constitucional, Joan Oliver Araujo la decisió del Tribunal arriba tard i suggereix una actualització de la norma per regular l’estat d’alarma i d’excepció, amb quatre dècades d’història.


El Constitucional declara il·legal el confinament del primer estat d’alarma
Quina diferència hi ha entre estat d’alarma i d’excepció?
“Les multes interposades per incomplir el confinament s’hauran d’anul·lar”

15/07/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris