X

El Govern espanyol fixa el preu màxim dels antígens en 2,94 euros

La Comissió de la Salut Pública també ha aprovat ampliar la tercera dosi de reforç entre els 30 i als 18 anys

13/01/2022

El Govern espanyol fixa el preu màxim dels antígens en 2,94 euros

El Govern de l’Estat ha fitxat el preu dels antígens en 2,94 euros. Així ho ha anuncat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, en una compareixença en el Ministeri de Sanitat per detallar els acords tant de la Comissió de Salut Pública com de la Interministerial de Preus dels Medicaments, que ha fixat el preu màxim dels tests, arran del ball de preus d’aquestes proves d’autodiagnostic per l’escalada de casos de coronavirus.

Segons ha detallat Sanitat, els criteris per fixar aquests 2,9 euros de preu màxim ha contemplat la despesa que té per a altres països. “S’han considerat els preus de venta des de juliol, quan va sortir el producte al mercat a Espanya, fins a la data. Hem considerat el marge en el marc comercial de les farmàcies i el fet que el producte estigui exempt d’IVA, i això ens ha donat una orientació”, han detallat.

L’acord que es signarà avui i que entrarà en vigor a partir d’aquest dissabte, s’aplicarà a tots els tests d’antígens d’autodiagnòstic de la Covid que es venguin a farmàcies i que hagin estat autoritzats per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. 

ELS FARMACÈUTICS DIUEN QUE LA MESURA ELS SUPOSARÀ PÈRDUES: 

El preu màxim fixat pel Ministeri de Sanitat suposarà que les farmàcies hagin de vendre a un preu inferior tot l’estoc actual que tenen d’antígens comprats entre desembre i gener, quan els costos estaven disparats per la demanda. “En aquests moments, tal com està la situació, és vendre a pèrdues, però l’important és garantir el subministrament”, ha incidit Real.

Per això, el president de l’organització col·legial balear ha expressat que les farmàcies donen suport a la regulació per posar fi a “l’especulació per part d’alguns intermediaris”. En aquest sentit, el president dels farmacèutics ha apuntat que la mesura “hauria d’haver arribat abans”.

ALTRES OPINIONS DEL SECTOR: 

El Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics (CGCOF) va ressaltar el dilluns, després de l’anunci de la seva regulació per part del president del Govern, Pedro Sánchez, que fixar un preu màxim “contribuirà a posar fi a una situació denunciada reiteradament i de la qual els farmacèutics han estat víctimes, en produir-se augments excessius de preu i tensions en el mercat originades per actors aliens al canal farmacèutic”.

Els infermers, per exemple, també s’han mostrat a favor. “No té cap sentit que, en la situació actual els tests d’antígens siguin utilitzats amb finalitats merament lucratives. Des del principi vàrem defensar que aquestes proves havien de realitzar-les preferentment els professionals sanitaris, però és cert que després de liberalitzar-se la seva venda, fa ja més de sis mesos, no té sentit que ara hi hagi qui especuli amb això. Les desorbitades pujades de preus registrades a mitjan desembre van fer que ja llavors advertíssim de la situació i demanàssim al Govern la seva intervenció”, va sostenir el president del Consell General d’Infermeria (CGE), Florentino Pérez Raya.

Segons l’associació de consumidors Facua, la manca d’aquests tests d’autodiagnòstic ha provocat pujades del preu de fins a un 100%; unes dades recollides amb l’anàlisi de vendes de 150 farmàcies a Barcelona, Madrid, Sevilla, València i Vitòria, que va constatar que els preus oscil·laven entre els 4,95 i els 10 euros.

TERCERA DOSI DE REFORÇ PER A TOTS ELS MAJORS DE 18 ANYS: 

La Comissió de la Salut Pública també ha aprovat ampliar la tercera dosi de reforç per a totes les persones majors de 18 anys i avançar als 5 mesos, l’interval de la dosi de reforç, en lloc dels sis mesos marcats inicialment. El passat 10 de gener, el Govern va obrir la tercera dosi de reforç per a les persones entre 40 i 49 anys.

La ministra ha detallat que, com en la primera etapa de la vacunació, es farà “de manera ordenada” per a grups d’edat de major a menor, “de deu en deu”. D’aquesta manera, una vegada s’acabi amb els adults majors de 40 anys, es començarà amb els de 30 i així successivament fins a arribar als de 18. En qualsevol cas, es prioritzarà a les persones de risc i a les quals van completar fa més temps la pauta de vacunació.

En aquests moments, només el 25,15 % dels ciutadans espanyols de 40 a 49 anys han rebut la dosi de reforç, en comparació amb el 47,87 % dels de 50 a 59 anys, el 82,50 % dels de 60 a 69 i el 89,55 % dels majors de 70 anys.

D’altra banda, la Comissió també ha aprovat la reducció de l’interval entre la pauta completa i la dosi de reforç de sis a cinc mesos, “d’acord amb el que estan fent altres països”, segons ha ressaltat Darias. “També en funció de l’evidència que anam tenint, ja que a partir dels cinc o sis mesos comença a baixar la protecció dels anticossos”, ha afegit.

Igualment, la Comissió ha fet una crida a la necessitat de “continuar prioritzant la vacunació dels menors de 12 anys”. Fins ara, un total d’1.240.009 d’infants de 5 a 11 anys ja han rebut la primera dosi, el 37 % del total, la qual cosa suposa 48.297 més que el dimarts (1.191.712), després de l’inici de la vacunació el passat 15 de desembre.

Balears va superar aquest dijous la barrera dels dos milions de vacunes administrades. 929.906 persones han rebut ja la pauta completa, el 83,10% de la població diana i s’han administrat fins ara 2.003.290 vacunes.


Antoni Real, president dels farmacèutics: “Els antígens no es poden vendre als supermercats”

13/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris