X

La Justícia belga tornarà a revisar l’extradició de Valtònyc

El Tribunal d'Apel·lació de Gant haurà de dictar sentència de nou

18/01/2022

La Justícia belga tornarà a revisar l’extradició de Valtònyc

Valtònyc en una imatge d'arxiu.

El Tribunal de Cassació de Bèlgica ha anul·lat aquest dimarts la decisió que va rebutjar en segona instància l’extradició del raper mallorquí, Josep Miquel Arenas, Valtònyc, i el cas haurà de tornar al Tribunal d’Apel·lació de Gant, segons han informat fonts jurídiques a l’agència de notícies Europa Press.

L’última instància judicial belga ha demanat reexaminar la qüestió dels insults al monarca, un dels delictes pels quals les autoritats espanyoles reclamaven al raper, condemnat a més a Espanya per amenaces i enaltiment del terrorisme.

Ara el seu cas haurà de tornar a ser jutjat per un tribunal diferent a Gant, format per altres jutges, han explicat les fonts consultades.

La defensa del raper mallorquí ha assenyalat que el nou judici es limitarà al “punt particular” de les injúries a la Corona. En aquest sentit, el seu advocat Simon Bekaert, ha apuntat que la Cort de Cassació indica que no hi cap extradició per enaltiment del terrorisme, ni per amenaces.

En la mateixa línia, l’advocat Gonzalo Boyé, també en l’equip jurídic de Valtònyc, ha apuntat que en la seva decisió, l’alt tribunal “desestima el recurs pels delictes d’enaltiment del terrorisme i amenaces”.

En tot cas, amb la decisió del Tribunal de Cassació, el músic mallorquí veu com s’allarga el procés judicial sobre el seu lliurament a Espanya, que ja va ser rebutjada en primera instància en 2019 i de nou en segona instància pel Tribunal de Gant el mes de desembre passat, després que dilatés el procés més d’un any per diferents consultes al Tribunal Europeu de Justícia i al Tribunal Constitucional belga.

La Fiscalia belga en representació d’Espanya va optar per esgotar la via judicial i acudir al Tribunal de Cassació, que s’ha limitat a estudiar qüestions formals del procés, sense entrar en el fons de l’assumpte.

Valtònyc va ser detingut fa una dècada pel contingut de les lletres d’algunes de les seves cançons i condemnat en 2017 pels delictes d’enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la Corona i amenaces. En la seva sentència, l’Audiència Nacional va estimar que alguns dels temes compresos en els seus discos tenen un “indubtable contingut laudatori” de les organitzacions terroristes ETA i GRAPO, que justifiquen i inciten a la reiteració de les accions violentes.


Valtònyc: “Vaig fugir d’Espanya amb cotxe i vaixell, els cossos de segurerat no són massa vius”

18/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris