X

L’urbanisme de gènere enceta les rutes Jane’s Walk de Palma

Les passejades, programades fins diumenge, arriben enguany a la seva setena edició

06/05/2022

L’urbanisme de gènere enceta les rutes Jane’s Walk de Palma

23

Arrenquen les rutes Jane’s Walk a Palma, que arriba a la seva setena edició. Passejades a la ciutat, obertes a tothom, per fomentar la participació i l’esperit crític sobre l’urbanisme. És un projecte inspirat per l’activista Jane Jacobs i que ja s’ha convertit en un moviment global. A Palma, s’ha iniciat avui la ruta sobre l’anomenat urbanisme de gènere.

Prioritzar les vides quotidianes és el que cerca l’urbanisme de gènere. Aprofitar els equipaments públics, parcs, jardins, places, allà on es troben les cures, la socialització, l’exercici físic, la participació… Espais predominats per les dones però que “resten fora del planejament urbanístic heretat del segle XIX” que fomenta la productivitat: de casa a la feina i de la feina a casa.

Segons explica l’arquitecta i coordinadora de Jane’s Walk Palma, Maria Gómez Llabrés, “la vida de les persones no és tant allà on anam a fer feina. Sinó aquella vida que fem als barris, quan anam a comprar, quan anam a acompanyar els infants a l’escola o quan participam en alguna activitat de l’associació de veïnats”.

Tenir una vida saludable també varia depenent de l’urbanisme que radica allà on vivim. La ciutat, però, també ha de convidar-nos a sortir al carrer”, afirma l’investigador de l’IDISBA, Toni Colom, el qual també aporta coneixements en aquesta passejada. “És un poc el que deia Jane Jacobs: posar els ulls en el carrer. Que te sents segur caminant pel carrer”.

A través d’aquests arguments científics i acadèmics, el projecte Jane’s Walk cerca despertar l’esperit crític entre els participants i pensar quin model de ciutat volem. “Em sembla molt interessant i la motivació era conèixer-ne”, explica un participant. “M’agrada molt el fet que hi ha bastant de gent que no té un posicionament i han vingut a veure amb què es troben”, explica una altra participant.

Les rutes Jane’s Walk a Palma continuaran aquest dissabte amb quatre passejades programades i diumenge acabaran amb dues més.

06/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT