X

Confirmat: Juliette deixa la nevada més gran dels darrers 40 anys a la Tramuntana

La borrasca Juliette ha batut rècords d’acumulació de neu a cotes mitjanes i altes de la Serra

28/02/2023

Confirmat: Juliette deixa la nevada més gran dels darrers 40 anys a la Tramuntana

Fotografies: Dani Torres al Castell d'Alaró; Josep Mestre a Vilafranca de Bonany; i Salvador Garcias a Felanitx.

Segons l’AEMET ahir s’acumularen, en un període de 24 hores, fins a 2,5 metres de neu prop del cim del puig Major i 1,2 metres a una cota de 800 metres. Aquests gruixos de neu són les més importants mesurats en un sol dia en època moderna i superen la nevada del 5 de febrer de 2015 que fins aleshores era la més intensa del segle XXI. En aquella ocasió caigué 1 metre a 800 metres d’altura i 2,2 metres al sostre de Mallorca. Aquesta era considerada la nevada més destacable des de l’onada de fred de 1985. En aquella ocasió es mesuraren fins a 1,2 metres de neu a la cota de 800 metres i no es tenen dades del cim del puig Major. Per tant, la nevada que ahir tapà els cims més alts de la Serra és la més important des de 1985 perquè supera la de 2015 i, com a mínim, iguala la del gener de 1985.

Altres nevades importants

L’episodi de febrer de 2012 acumulà gruixos d’entre 3 i 4 metres als cims del puig Major i de Maçanella. Ara bé, aquests gruixos responen a una successió de nevades i no a l’acumulació mesurada en un sol dia. En aquella ocasió el gruix màxim en 24 hores caigué el dia 4 de febrer amb 50 cm al cim del puig Major.

Altres episodis d’intensitat molt notable són els de desembre de 2009, març de 2013, gener i febrer de 2003 i febrer de 1999. Els gruixos acumulats en aquestes ocasions a la cota 800 rondaren els 50 cm i se situaren entre els 50 i els 150 cm als cims més alts de la Serra.

Juliette, una borrasca extraordinària

La nevada afavorida per la borrasca Juliette és el resultat de combinar factors de caràcter atmosfèric, relacionats amb la mateixa dinàmica i activitat de la baixa, així com factors geogràfics relacionats amb el relleu i el recorregut marítim del vent.

Juliette és una baixa formada a la frontera entre dues masses d’aire de característiques diferents. Una polar continental, molt freda i més seca, i una mediterrània, no tan freda i molt humida. La interacció entre les dues masses i el dinamisme de la mateixa borrasca, molt petita però relativament profunda i activa, han permès un episodi de precipitació intensa i continuada sobre Mallorca.

El recorregut del centre de la baixa, de sud a nord des del sud de Mallorca cap al llevant de Menorca, ha permès que l’espiral de niguls i, per tant, de precipitacions, incidís de manera clara i molt efectiva sobre els relleus de Mallorca i, en especial, de la serra de Tramuntana.

Les baixes mediterrànies d’aquesta tipologia solen ser molt efectives quant a precipitació, fet que magnifica encara més el relleu. Les muntanyes són sempre un obstacle que l’aire humit marítim es veu obligat a remuntar. Els moviments en vertical ajuden a la formació de niguls i precipitacions, que, donada la naturalesa freda de la massa d’aire, han caigut en forma de neu. En definitiva, el resultat de combinar el vigor característic de les baixes mediterrànies i el relleu abrupte de la serra de Tramuntana, tot plegat acompanyat d’una massa freda important.


La previsió sobre la borrasca Juliette: la neu dona pas a un temporal de pluja
Desenes de persones atrapades entre Menut, Lluc i el coll de sa Batalla, a Escorca

28/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris