X

A la roba d’hivern, encara li queda per estona a l’armari

Continua la presència de la dorsal anticiclònica, causa d'aquesta bonança meteorològica

06/10/2023

A la roba d’hivern, encara li queda per estona a l’armari

Fotografia de Lita Riera des de sa Ràpita

El Temps

Ja fa dues setmanes que vivim immersos en una dorsal anticiclònica immòbil i robusta que abraça part del continent europeu, les illes britàniques i la Mediterrània occidental. Aquesta gran dorsal ens ha deixat temperatures estivals, amb termòmetres que, des de fa 7 dies, han superat els 30ºC a qualque observatori de les Balears, i amb nits tropicals en aquelles zones que queden arran de mar. De fet, aquesta setmana s’han batut alguns rècords de temperatura…

Els models meteorològics no presenten signes d’un canvi de patró ni a curt ni a mitjà termini, motiu pel qual aquest cap de setmana podem augurar una continuïtat de l’estabilitat atmosfèrica.

Altura geopotencial 500 hPa i temperatura a 850 hPa.

Dissabte, 7

La jornada començarà amb la formació d’alguns bancs de boira a l’interior de Mallorca i Menorca, que aniran esvaint-se durant el matí i donaran lloc a un dia de cel poc ennigulat. Així i tot, a primera i darrera hora hi pot haver alguns intervals de niguls baixos, producte de la retenció d’humitat a les capes baixes de l’atmosfera. El vent bufarà de component nord fluix a Menorca i Mallorca, i de l’est en el cas de les Pitiüses. La situació marítima es preveu molt tranquil·la. Les temperatures no experimentaran canvis significatius, amb mínimes entre els 15 i 20ºC i màximes de 27-30ºC.

Diumenge, 8

Es manté el mateix patró, pel que fa a la previsió. Boires matinals i alguns niguls baixos que es van dissipant durant el matí, i posteriorment, predomini absolut del sol. Temperatures amb pocs canvis. El vent bufarà del nord-est fluix amb embat durant les hores centrals del dia.
La temperatura marítima se situa entre els 25 i 26ºC, és a dir, entre 1 i 2ºC per damunt de la mitjana.

Anomalia de la temperatura superficial de la mar, del 4 d’octubre passat. Font: Podaac, Soto by worldview.

Notícies relacionades >

06/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris