Alhora demana als Ajuntaments que vigilin els abocaments d'olis i residus industrials que alguns infractors vessen al clavegueram
De les 79 depuradores d’ABAQUA, les de Llubí, a Mallorca, i les de Cala de Sant Vicent i Vila, a Eivissa, no compleixen amb la normativa, amb la qual cosa no depuren com toca. A altres 25 estacions, en canvi, el que no passa la prova és la qualitat de l’aigua que hi entra: “hi entren vessamens industrials, olis i hidrocarburs”, ha explicat Juan Calvo, secretari general d’Abaqua.
De fet, els Ajuntaments tenen mecanismes per esbrinar de quin ramal venen aquests abocaments i aplicar sancions. Al marge d’això, ABAQUA recorda a les entitats locals que poden i han de millorar aquesta aigua i que hi ha finançament extramunicipal per fer-ho. De manera directa, per posar al dia les 3 depuradores obsoletes Abaqua farà inversions que ronden els 2 milions, segons ha detallat Guillem Rosselló, gerent de l’Agència.
A la d’ Inca també s’ha anunciat una remodelació important que surt a licitació per 15,2 milions. Obrint la qüestió de la depuració i el sanejament, Medi Ambient insisteix que cal vigilar la pressió sobre les depuradores: “el turisme de masses té un impacte mediambiental que no podem obviar, i el de la depuració d’aigua n’és un d’evident”, ha argumentat Miquel Mir, conseller de Medi Ambient.
Amb tot, les inversions fetes i les previstes permetran augmentar la capacitat de les depuradores.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular