X

S’inicia l’estudi de contactes de l’home britànic que ha donat positiu de coronavirus a Mallorca

Jordi Reina, coordinador de la Unitat de Virologia de Son Espases, ha assegurat que "la càrrega viral del pare és baixa" i que "el grau de contagi també ho és"

07/02/2020

S’inicia l’estudi de contactes de l’home britànic que ha donat positiu de coronavirus a Mallorca

EFE/ Cati Cladera

Redacció

Salut ha confirmat aquest diumenge el cas de coronavirus del pare de la família britànica que roman aïllada des de divendres a l’Hospital de Son Espases, a Palma i ja ha iniciat l’estudi de contactes de les persones que han estat en contacte amb ell “mentre presentava símptomes”, segons ha recalcat Maria Antònia Font, Directora General de Salut Pública del Govern.

Així com ha explicat el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, en aquest estudi s’analitzaran només els “contactes estrets”, ja que els casuals “pràcticament no tenen cap risc”. De moment, se sap que l’home va agafar dos vols i que va viatjar des de Ginebra a Barcelona i de Barcelona a Palma.

Jordi Reina, coordinador de la Unitat de Virologia, ha dit que, a partir de les mostres que s’han remès a l’Institut Carlos III de Madrid,  es farà un seguiment virològic del pare i que se seguiran enviant mostres períodicament d’aquest fins que doni negatiu i deixi de ser contagiós. Dimecres es tornaran a repetir les proves al pare, de 46 anys, per veure si la malaltia ja està extingida.

Segons ha explicat Jordi Reina, en base a les dades del Centre de Virologia, “la càrrega viral del pare és baixa” i que “el grau de contagi també es baix”. A més, l’home  es troba a la fase final del virus, però que no es podrà donar d’alta fins a tenir dues mostres consecutives negatives del mateix.

Javier Murillas, cap de servei de Medicina Intern, ha assegurat que l’única persona que presenta símptomes en aquests moments és la filla gran i són per la grip que pateix. La nina continua amb febre, vòmits, però Murillas ha assegurat que aquest matí es trobava millor.

La Directora General de Salut Pública també ha dit que, pel que fa a les tres persones sanes, la mare i les dues filles, han donat negatiu i que no estan hospitalitzades. La filla menor, que presenta simptomatologia de grip, romandrà a l’hospital però no hospitalitzada.

La xifra de casos confirmats de Coronavirus a tot el món és ja de 37.590. La majoria de les persones infectades viuen a la Xina, també són del país asiàtic gairebé la totalitat de les víctimes, 812. Les altres dues eren de Hong Kong i les Filipines. En total hi ha 28 països infectats i es confirma també que anit passada moriren a la Xina gairebé 100 persones. De les 723 d’ahir a les 812 que ja s’han registrat avui.

El Centre Nacional de Microbiologia de l’Institut de Salut Carlos III ha confirmat el cas avui dematí, després d’haver analitzat les mostres dels quatre membres d’aquesta família, que han arribat aquesta matinada.

La Conselleria de Salut i Consum ha demanat respecte absolut cap a la privacitat de les persones. També ha volgut traslladar un missatge de tranquil·litat i de confiança en la tasca que desenvolupen tots els professionals de la salut i en la feina estreta i coordinada amb el Ministeri de Sanitat.

El Director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha afirmat que aquest nou cas no suposa un increment del risc a Espanya, ja que es tracta d’una transmissió del virus a l’estranger, com va ócorrer amb el pacient de La Gomera. Simón, ha destacat que els dos primers casos positius de coronavirus (el de Mallorca i el del turista alemany, a La Gomera) són “semblants”.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències també ha informat que no es pot descartar que la resta de la família pugui estar infectada també de coronavirus, però “que no és molt probable”. 

De moment, no es considera traslladar l’home a una unitat d’alt nivell d’aïllament, ja que Simón ha dit que pels casos de coronavirus “no és necessari” i, a més, l’home “no pot viatjar”.

Les informacions sobre el possible contagi parlen del contacte, a França, d’un grup de persones d’orígen britànic amb un cas confirmat de coronavirus. De totes maneres, Simón ha explicat que encara no hi ha res confirmat. Tampoc es pot descartar que hi hagi hagut alguna situació de coinfecció.


El cas de coronavirus a Mallorca és el segon del territori espanyol
El ministeri de sanitat descarta un increment del risc de coronavirus a Espanya
Cinc preguntes freqüents sobre el coronavirus
Què és el coronavirus i com evitar-ho
37.591 casos confirmats de coronavirus i 812 morts

07/02/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris