X

El Col·legi d’Advocats denuncia dificultats per demanar protecció internacional en casos de migrants irregulars

"Moltes vegades no se'ls permet iniciar el tràmit de sol·licitud de protecció internacional, incomplint així la normativa d'asil i refugi"

14/12/2020

El Col·legi d’Advocats denuncia dificultats per demanar protecció internacional en casos de migrants irregulars

Imatge d'arxiu d'un grup de dones immigrants a Espanya assistides per una tècnic de la Creu Roja

23

La responsable del torn d’ofici d’estrangeria del Col·legi d’Advocats, Dolores Puertas, reivindica que els drets dels immigrants que arriben de manera irregular a Balears estan al límit de ser vulnerats quan volen sol·licitar protecció internacional. Això és, per exemple, per persecució política, orientació sexual o violència de gènere als seus països d’origen. “Moltes vegades no se’ls permet iniciar el tràmit de sol·licitud de protecció internacional, incomplint així la normativa d’asil i refugi”, exposa Puertas abans d’assenyalar que la policia al·lega falta de mitjans per derivar el tràmit als centres d’internament i acollida de la Península. “A vegades ens trobam amb situacions de vulnerabilitat extrema, víctimes de violència de gènere no protegides al seu punt de partida… problemes molt greus”, apunta la misser.

Drets dels menors

“Davant joves que tenen entre 17 i 18 anys, l’administració tendeix a dir que són majors d’edat, quan el dret del menor estableix que, en cas que no es tengui clar, s’ha de tendir a dir que és menor”, apunta la l’especialista en atenció a migrants sense papers en relació a les proves dels ossos que es fa als joves que reclamen aquesta condició de minoria en qüestió d’anys. És una passa clau perquè els obri la porta a no ser expulsats sinó situats baix la tutela de l’administració: actualment, n’hi ha 45 tutelats pel Consell de Mallorca – 29 dels quals arribats enguany-, 28 pel d’Eivissa i dos pel de Menorca.

La pràctica totalitat dels inmigrants sense papers que arriben amb pastera a la nostra comunitat són d’Argèlia i fugen de la falta d’un futur pròsper per passar a altres països europeus on tenen familiars. “No entenen que se’ls tanqui la porta d’entrada a Europa, a vegades ni tan sols assumeixen que la forma que tenen d’arribar no és la correcta. Quan els expliques que han de venir amb un visat o d’una altra forma, no ho assimilen. “, diu Dolores Puertas.

Com que el torn d’ofici d’estrangeria només existeix a Mallorca, les arribades en pastera a Menorca i, sobretot, a Eivissa, n’han desbordat la capacitat de resposta.

14/12/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT