De fet, la licitació es va fer l'octubre i novembre, molt abans de l'exposició pública de l'estudi d'impacte ambiental que justifica les obres
Aena ha licitat ja tres dels quatre projectes que conformen la polèmica ampliació de l’aeroport de Son Sant Joan. De fet, la licitació es va fer els mesos d’octubre i novembre, molt abans de l’exposició pública de l’estudi d’impacte ambiental que ha aixecat totes les alarmes entre les entitats proteccionistes i que contempla un creixement del trànsit aeri (i de les emissions de CO₂), d’un 14% els pròxims cinc anys. Empreses com Acciona, Dragados o Ferrovial opten a aquests contractes milionaris en unes obres que van cobrint etapes malgrat l’oposició del govern balear a qui ningú havia informat sobre les característiques del projecte. De fet, aquesta setmana, el Conseller de Mobilitat havia de reunir-se amb Aena per sol·licitar més detalls sobre la qüestió.
En concret, les tres licitacions es varen publicar fa tres mesos, les ofertes ja estan presentades i el procès es troba ara pendent d’obertura d’ofertes. La licitació més potent és la de la remodelació de l’edifici processador i ampliació del mòdul A, que preveu una inversió de 271 milions d’euros, i a la qual s’hi han presentat grans empreses de construcció com Acciona, Ferrovial, Sacyr o Dragados. La gran majoria d’elles concorren també a la remodelació del mòdul D, amb un preu molt menor, 19 milions d’euros.
L’ampliació de Son Sant Joan segueix avançant passes amb un Govern balear que va necessitar una setmana per mostrar un rebuig unànime al projecte.
I és que el projecte d’ampliació d’AENA, l’exposició pública de les seves conseqüències ambientals, tal i com va avançar IB3 Notícies fa una setmana, va agafar amb el pas canviat els membres de l’Executiu balear, que tenia poca informació o, directament, informació contradictòria, segons explicava d’aquesta manera, fa tot just una setmana, el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Juan Pedro Yllanes.
Sorpresa a Podem, rebuig frontal des del primer moment des de MÉS per Mallorca i una certa recança del Partit Socialista que justificava la seva posició assegurant que, més que una ampliació, es tractava d’una remodelació de l’espai, com assegurava Silvia Cano, la portaveu del PSIB -PSOE.
A la mateixa compareixença, però, Cano apuntava que l’executiu estava en contra de l’ampliació i el conseller de Turisme, el també socialista Iago Negueruela, anava un poc més enllà. Negueruela deia que no es necessita ampliar l’aeroport, perquè no es necessiten que arribin més viatgers tal com justifica AENA, que adverteix que, en cas de no fer-se les obres, s’arribarà a un col·lapse. Un argument que rebutgen de ple la Plataforma contra l’ampliació, formada per una quinzena d’associacions, entre les quals Amics de la Terra, Fridays for Future o Terraferida, que avui matí, a les onze i mitja, han convocat una concentració davant el Consolat de Mar.
Segons l’estudi d’impacte ambiental d’Aena del projecte d’ampliació de l’aeroport de Palma, les actuacions són “l’única opció viable” per atendre el trànsit aeri previst en els pròxims 20 anys a Mallorca i fer-ho “amb els mateixos nivells de qualitat”. En aquest sentit, Aena preveu un creixement del 14% del nombre de passatgers i també d’aeronaus que passaran per Son Sant Joan d’aquí a cinc anys. Segons les seves estimacions, el 2025 l’aeròdrom palmesà rebrà més de 33,8 milions de passatgers, al voltant d’uns 4 milions de viatgers més que l’any passat i 10 milions més que el 2015. Aena creu que, si no tira endavant l’ampliació, el desenvolupament econòmic de l’illa se’n pot veure afectat.
Les conseqüències de l’ampliació de Son Sant Joan: més renou, més retencions i un 15% més de CO₂
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu