X

El cineasta Agustí Villaronga, doctor honoris causa de la UIB

Així ho ha aprovat el Consell de Govern de la Universitat aquest dijous

16/12/2021

El cineasta Agustí Villaronga, doctor honoris causa de la UIB

La Universitat de les Illes Balears (UIB) ha nomenat doctor honoris causa el director de cine Agustí Villaronga. La proposta partia del Consell de Direcció de la UIB, que l’havia aprovada a l’octubre.

Aquest dijous, el Consell de Govern de la UIB en sessió ordinària ha aprovat el nomenament del director mallorquí. El títol de doctor honoris causa suposa el reconeixement més preuat, per la Universitat de les Illes Balears, dels mèrits extraordinaris concurrents en el guardonat. La UIB pot distingir aquest títol a aquelles persones que estimi mereixedores d’aquesta distinció “pels seus destacats coneixements i mèrits en el terreny científic, tecnològic, cultural o humanístic que tinguin repercussió directa o indirecta en les seves activitats docents i d’investigació, o en la cultura de les Illes Balears”.

Recentment, el director mallorquí ha estat nominat als premis Goya com a millor guió adaptat per la pel·lícula ‘El Ventre del Mar’, producció associada d’IB3. Un film que es va estrenar el passat 12 de novembre als cinemes en una setmana en què el mateix director va anunciar que té càncer i havia de sotmetre’s a una operació.

Segons un comunicat de la UIB, al llarg de la seva trajectòria, Agustí Villaronga ha anat desenvolupant una línia de treball molt personal, que podem situar en el que es denomina cinema d’autor, és a dir, el cinema en què el director decideix, controla i és el responsable final de tots els aspectes de la creació cinematogràfica, des del guió, la posada en escena, l’elecció dels actors i de l’equip tècnic que donarà forma a la seva creació.

Pel que fa a la seva rellevància com a creador, ho confirmen els múltiples premis i reconeixements que ha obtingut al llarg de la seva trajectòria, alguns dels quals hem referit al currículum. Destacam que ha estat premiat als festivals internacionals de cinema més rellevants, com Cannes (1989), Berlín (2000) i Sant Sebastià (2002); ha rebut premis Goya per diverses pel·lícules (1990, 2011), premis Gaudí (2011), el Premi Nacional de Cinema de Catalunya el 2001 i el Premi Nacional de Cinematografia, que rebé el 2011, guardó que distingeix l’aportació en l’àmbit cinematogràfic espanyol durant l’any anterior a la seva concessió.

Villaronga ha adaptat a la seva cinematografia novel·les d’escriptors rellevants de la cultura catalana, com Blai Bonet, Joan Sales, Emili Teixidor o Mercè Rodoreda, i internacionals, com Georges Simenon i Alessandro Baricco. També ha realitzat adaptacions teatrals de Colm Tóibín.

La seva rellevància en el panorama cinematogràfic nacional ho confirmen treballs com la monografia que li dedicà la professora de la Universitat de València Pilar Pedraza, Agustí Villaronga (Akal, 2007), capítols de llibre, articles a revistes especialitzades, tesis i congressos.

16/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris