%E2%80%98Aire%E2%80%99%2C+de+Joan+Cabot%2C+compleix+300+cap%C3%ADtols

IB3 Ràdio informa

‘Aire’, de Joan Cabot, compleix 300 capítols

El programa Aire d’IB3 Ràdio sobre la memòria oral de les nostres illes que es retransmet des del 2017 celebrarà la fita dijous 27 de juny, a les 20.30 h al claustre de Sant Domingo, Inca. Joan Cabot, responsable del programa, comenta que es parlarà de la història d’Inca i després es farà un repàs de la història del programa i de la memòria oral en general.

En el programa especial, hi participarà el seu director Joan Cabot, qui explica que per aquests 300 programes, s’ha convidat Miquel Pieres i Gabriel Pieres, pare i fill, el primer historiador i el segon cronista honorari d’Inca, per parlar de la història de la ciutat. També hi assistiran dues persones amb qui es parlarà de la tasca de recollir testimonis de gent gran, per una banda Cristian Pons de Ràdio Far de Menorca, on tenen un programa anomenat Sonora que és cosí germà d’Aire, i per l’altra, un dels nostres més fidels oients i informants, Rafel Gelabert.

La història d’‘Aire’ explicada pel seu director

El programa va començar el 2017 i va heretar el nom d’Aire, el programa de televisió que presentava Joan Frontera. “On la televisió estava més centrat en la música, el programa de ràdio es va redirigir d’una manera natural cap a les històries de vida”. Amb els anys s’han acumulat cents i cents de testimonis de gent major d’arreu de les illes, recollint un bocí del nostre patrimoni immaterial a través de les memòries de les persones que entrevistam cada setmana, sovint gent anònima i humil”.

Per a Joan Cabot arribar al programa 300 era una fita que mai hauríem esperat llavors. “El programa és molt especial, tant a nivell sonor com pel seu contingut. És un programa molt senzill, en el fons, que depèn molt del respecte amb què tractes el material -les entrevistes que feim als testimonis”.

Aire ha permès afinar una manera de treballar d’on han sortit altres projectes, com les sèries documentals per a ràdio “Sa Porta” i “Campeón!“. El 2021 es va estrenar la minisèrie documental “Sa Porta”, sobre les transformacions que ha viscut el barri de sa Gerreria de Palma i tota la zona al voltant de la Porta de Sant Antoni, programa amb el qual va guanyar el Premi Ciutat de Palma Miquel del Sants Oliver de Periodisme i, per segon cop, una Menció de Qualitat al Millor Programa de Ràdio dels Premis RAC el 2022.

El gener de 2024, “Campéon!”, la seva darrera minisèrie per a IB3 Ràdio, va ser guardonada, de nou, amb el premi Ciutat de Palma de Periodisme i finalista als premis Ondas del Pòdcast i Sonor.