X

Així han estat els quatre anys de l”America First’ de Donald Trump

20/01/2021

Així han estat els quatre anys de l”America First’ de Donald Trump

Foto: Christian Hartmann (Pool/EFE)

“Una nova visió governarà la nostra terra, a partir d’avui mateix serà sempre Amèrica primer”. Amb aquesta declaració d’intencions començava el magnat novaiorqués Donald Trump el seu mandat com a president dels Estats Units que la periodista Laura Benavent ha resumit en aquesta crònica de l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio. Unes paraules del polític republicà que posades a la pràctica aviat suposarien voler blindar les fronteres davant tot el que vingués de fora, fos mà d’obra migrant o mercaderies, que s’interpretaven com una amenaça als interessos de ciutadans i empreses locals. També en la retirada dels EUA del panorama polític internacional amb replegament de tropes militars a l’estranger i sortida d’acords internacionals amb altres països. Com Trump, i amb Trump, Amèrica començava a anar a la seva.

“Build that wall”

Trump, que mai ha ocultat el seu rebuig a la integració dels immigrants, va convertir la màxima de dissuadir l’entrada de qualsevol persona aliena al país en l’eslògan de la campanya “Construeix el mur”. Fèia referència a la seva proposta estrella convertida en realitat: la construcció d’un mur en els més de 3.000 quilòmetres que formen la frontera entre els Estats Units i Mèxic.

En política exterior, Trump ha seguit la seva agenda d’America First’ (‘Amèrica primer’), una política populista que emfatitza el nacionalisme nordamericà . Deixa també una guerra comercial amb el monstre asiàtic xinès: “Amb la Xina imposam aranzels del 25% a 60.000 milions de dòlars en importacions, ho hem de fer….”, va clamar el president republicà que també va retirar el seu país de les negociacions comercials de l’Acord Transpacífic de Cooperació Econòmica i sobre el programa nuclear de l’Iran . A més, va retirar al país de l’Acord de París sobre canvi climàtic “per començar a negociar noves vies d’entrada” (sic). “Que farem a partir d’ara? Prendre dutxes més llarges, perquè no sé vosaltres però els meus cabells han d’estar perfectes” arribà a frivolitzar sobre el consum d’energia.

També se’l recordarà per la seva baralla constant amb els mitjans de comunicació crítics amb la seva gestió. “Ja és suficient, baixa el micròfon… La CNN s’hauria d’avergonyir de tenir-te com a periodista, ets una persona maleducada i terrible”, va respondre a un reporter durant una roda de premsa. Amb l’arribada del coronavirus (que patí en la seva pròpia pell) va suggerir mètodes de més que dubtosa fiabilitat amb els quals acabar amb el patogen: “Suposadament combatim el virus amb aquesta llum que ens pot entrar a traves de la pell i també amb el desinfectant que ens neteja en poc més d’un minut”, deixa igualment el seu llegat.

El cas és que la fugida cap endavant de Trump, sense escoltar ningú tret dels que li seguien el corrent, va viure el seu darrer capítol quan poc manco de tres setmanes abans d’haver de donar el relleu a Joe Biden, animà al públic que l’escoltava en un acte públic a Washington a prendre el Capitoli. Una acció que ha obert les portes a sotmetre-lo al segon impeachment del seu mandat, una fita històrica que el podria deixar sense possibilitat de tornar-se a optar a la presidència.

20/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris