SOCIETAT

Així serà la campanya de la vacunació infantil a cada comunitat autònoma

La campanya de la vacunació infantil contra la covid arrencarà el pròxim 15 de desembre amb els nens de 5 a 11 anys. Es farà en col·legis, vacunòdroms, centres de salut i hospitals, segons la comunitat. més info La vacunació dels infants a Balears començarà amb els que pateixen malalties greus i amb el grup dels 9 als 11 anys

La campanya de la vacunació infantil contra la covid arrencarà el pròxim 15 de desembre amb els nens de 5 a 11 anys, que rebran la seva primera dosi de Pfizer en col·legis, vacunòdroms, centres de salut i hospitals, segons la comunitat. A la primera dosi en seguirà una segona, separada per un interval de vuit setmanes.

La Comissió de Salut Pública i les comunitats autònomes van donar llum verda dimarts passat a la vacunació dels més 3,2 milions de nens d’aquesta franja d’edat, la que major taxa d’incidència de contagis presenta actualment -que supera els 400 casos per cada 100.000 habitants- per a “disminuir la càrrega de malaltia d’aquest col·lectiu i la transmissió en l’entorn familiar, en els centres educatius i en la comunitat”.

En la decisió dels directors generals del Ministeri i les comunitats ha pesat la importància de protegir els petits “no sols de la malaltia en la seva faceta aguda, sinó també davant possibles afeccions en un futur i enfront de la síndrome de covid persistent”, ha informat el Ministeri de Sanitat.

La de Pfizer és ara com ara l’única vacuna pediàtrica autoritzada per l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) i està indicada només per a nens de 5 a 11 anys, ja que per sota d’aquesta edat els estudis continuen en marxa. La EMA té previst pronunciar-se sobre la de versió pediàtrica de Moderna aquest mateix mes.

El primer enviament arribarà a Espanya el 13 de desembre i constarà de 1,3 milions de dosis, a les que se’n sumaran altres 2 milions al gener; Sanitat procedirà a repartir-les de manera equitativa a les comunitats en funció de la població diana i seran elles les que estableixin “la modalitat” en la qual es procedirà a la seva inoculació, segons ha assenyalat des de Brussel·les la ministra, Carolina Darias.

La nova població diana serà d’uns 45,4 milions de ciutadans, aproximadament, és a dir, el cens vacunable a Espanya augmentarà en els pròxims dies fins a representar el 90% de la població total del país, ja que l’altre 10% el componen els nens de 4 anys a menys, per als quals encara es debat i estudia la viabilitat de la vacuna contra la covid. Algunes comunitats ja han anticipat quina serà la seva estratègia.

ILLES BALEARS

La vacunació dels infants a les Illes Balears començarà a partir de dia 15 de desembre amb els que pateixen malalties greus i amb el grup dels 9 als 11 anys. En cap moment es farà a les escoles, ha informat avui la consellera de Salut i Consum, Patrícia Gómez, en una roda de premsa conjunta amb el conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March.

ILLES CANÀRIES

Els nens de cinc a dotze anys rebran la vacuna a Canàries en els vacunòdroms i centres salut a partir del 15 de desembre.

ANDALUSIA

El conseller de Salut, Jesús Aguirre, ha explicat que Andalusia començarà el 15 de desembre a vacunar contra el coronavirus als nens d’entre 5 i 11 anys preferentment en centres de salut a les tardes i els caps de setmana, i en col·legis en les zones rurals.

Entre desembre i gener arribaran a Andalusia 700.000 vacunes de Pfizer per a inocular la primera dosi a 684.425 nens entre 5 i 11 anys entre desembre i gener. Equivalen al 22 per cent del total que es distribuirà a Espanya. Es començarà pels nascuts l’any 2010, 2011 i 2012, en sentit decreixent d’edat.

Des del dilluns 13 desembre es podrà demanar cita per a la vacuna en els centres de salut per als nens d’aquesta franja d’edat i en els col·legis es coordinarà a través de les infermeres escolars; a més es comptarà amb el suport de les vuit unitats mòbils habilitades per a la vacunació.

El conseller ha sostingut que no és necessari dur a terme la vacunació de la població infantil en els “vacunòdroms”, ja que hi ha capacitat per a vacunar en els centres de salut en horari de tarda i els caps de setmana per a facilitar als pares que portin als seus fills, i ha explicat que en zones rurals s’usaran els col·legis com a punt de vacunació.

NAVARRA

La consellera de Salut del Govern foral, Santos Induráin ha anunciat que la vacunació del grup de 5 a 11 anys, uns 50.000 nens i nenes, començarà a Navarra el 15 de desembre en les zones rurals i l’endemà a Pamplona i comarca, en tots els casos fora de l’àmbit escolar.

Els indicadors epidemiològics situen a Navarra en l'”inici d’una situació de risc alt”, ha informat la consellera, qui ha indicat que això fa “imprescindible el compromís individual i col·lectiu” i “si fos necessari plantejar un escenari de mesures comunitàries”.

Està previst que dilluns que ve, 13 de desembre, arribin ja 18.000 dosis, una remesa que serà completada en pròxims lliuraments durant la campanya. 

La vacunació dels menors d’11 anys arrenca el dia 15 en zones rurals i el dijous 16, de forma ja més massiva, en el nou punt de vacunació de El Seminario, si bé es combinaran diferents punts i espais de vacunació depenent de cada zona.

La citació es realitzarà preferentment a través de l’enviament de SMS, i primer se citarà a la població de 5 a 11 anys de risc, i es continuarà pels grups d’edat de major a menor.

COMUNITAT VALENCIANA

La Comunitat Valenciana rebrà el dilluns 150.000 dosis pediàtriques de Pfizer i vacunarà als nens de 5 a 11 en els centres educatius, als matins i en horari lectiu, un procés que començarà dimecres que ve en centres d’educació especial i amb els menors immunodeprimits i que continuarà per ordre d’edat de major a menor als menors de 11, 10 i 9 anys.

Més endavant es continuarà descendint per grups d’edat, als nens de 8, 7, 6 i 5 anys, fins a completar la vacunació de la totalitat dels 330.000 nens i nenes de 5 a 11 anys de la Comunitat Valenciana.

Per a dur a terme aquest procés de vacunació, la Conselleria desplaçarà equips de vacunació, formats per professionals sanitaris, als centres educatius i als d’educació especial. En el grup de risc de menors immunodeprimits, la vacunació es realitzarà a través dels serveis sanitaris dels hospitals en els quals són atesos.

L’objectiu és acostar la vacuna enfront del coronavirus a la població més jove i evitar el desplaçament, tant dels pares com de l’alumnat, als centres sanitaris, de manera que el procés de vacunació es realitzi de la forma més organitzada, àgil i ràpida possible.

Per a això, els departaments de salut contactaran amb els centres educatius per a establir un calendari amb els horaris i les citacions. La vacunació requerirà l’autorització prèvia dels pares, mares o tutors legals del menor, de manera que únicament s’immunitzarà als nens que comptin amb aquesta autorització.

PAÍS BASC

El Servei Basc de Salut Osakidetza està “en disposició de poder atendre aquesta vacunació amb seguretat i rapidesa”, ha deixat clar la consellera Gotzone Sagardui, qui ha explicat que ha de conèixer primer el nombre de vials que arribarà i el criteri a seguir amb els que s’hagin infectat recentment per a informar amb detall d’on i com se’ls vacunarà.

Les dades de l’evolució del coronavirus a Euskadi en els últims dies continuen sent negatius amb una incidència de 791,56 casos, gairebé 70 més que diumenge passat, i una taxa de positivitat del 14,3%, és a dir 7 dècimes més que fa tres dies en detectar-se aquest dimecres 1.421 nous contagis.

Aquesta taxa segueix disparada a Guipúscoa, amb 1.244,9 casos, seguida d’Àlaba que amb 807,6 suma 100 des del diumenge. En Bizkaia també augmenta i passa de 432,3 a 488,23 casos aquest dimecres.

A l’espera que dimecres que ve comenci la vacunació dels nens d’entre cinc i onze anys, la franja d’edat compresa entre els zero i els nou anys es manté com la més afectada, amb 1.441,2 casos per cada 100.000 habitants en 14 dies.

MADRID

La Comunitat de Madrid rebrà la setmana pròxima 204.000 dosi de vacunes Pfizer per a vacunar a nens d’entre 5 i 11 anys a partir del dia 15. En la Comunitat s’administrarà a partir del dia 15 de desembre mitjançant el sistema d’autocita en la xarxa de vacunació dels hospitals. D’aquesta manera, segons Sanitat, es busca contribuir a incrementar la resposta immune, així com per a tenir vacunats a tots els menors entre 5 i 11 anys en un curt espai de temps amb almenys una dosi.

L’administració es farà per cohorts d’edat, de major a menor edat en funció de la disponibilitat de les vacunes, han aclarit des del departament que dirigeix Enrique Ruiz Escudero.

“Animem a tots els nens entre 5 i 11 anys a vacunar-se, les vacunes són molt efectives i molt segures”, ha assenyalat el viceconseller d’Assistència Sanitària i Salut Pública, Antonio Zapatero, en un missatge en el seu compte personal de Twitter.

CANTÀBRIA

El Servei Càntabre de Salut (SCS) preveu començar la vacunació dels menors fins a 12 anys el 15 de desembre, el termini que s’ha aprovat en la Comissió de Salut Pública.

El plantejament que plantejael SCS és començar a inocular les dosis en aquest grup de menors fins a 12 anys en alguns centres de salut, mitjançant autocita, a la tarda i els caps de setmana.

L’operatiu es projecta així inicialment, sense descartar que pugui anar adaptant-se a les circumstàncies que sorgeixin conforme avanci aquesta vacunació. Es tracta d’una població diana d’unes 38.000 persones, segons informa el Govern regional en nota de premsa .

CASTELLA-LA MANXA

Castella-la Manxa té previst començar en els centres educatius, als quals es desplaçaran els recursos assistencials necessaris, ha anunciat el director general de Salut Pública de la regió, Juan Camacho.

CASTELLA I LLEÓ

El vicepresident de la Junta de Castella i Lleó Francisco Igea Arisqueta, ha afirmat que la campanya de vacunació del  grup de cinc a onze anys, juntament amb el més del 80 per cent dels majors de 70 anys amb les tres dosis de la vacuna ja inoculades, és la millor mesura per a combatre la covid, juntament amb la mascareta i la distància de seguretat. Encara no se saben els detalls de l’estratègia de vacunació infantil.

CATALUNYA

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat que Catalunya “no demorarà” la vacunació dels nens, que començarà quan arribin les vacunes començant pels d’11 anys, si bé encara no ha pogut precisar la logística que s’utilitzarà per a vacunar als menors de 5 a 11 anys, que, ha assegurat, serà voluntària i possiblement amb cita prèvia, no a les escoles.

EXTREMADURA

Té previst començar en els centres educatius, als quals es desplaçaran els recursos assistencials necessaris. Extremadura, que calcula acabar de vacunar els nens de 11, 10 i 9 anys en els col·legis abans del 22 de desembre, per a continuar posteriorment després del retorn a les aules. No obstant això, també podran vacunar-se durant les vacances de Nadal en els Centres de Salut.

GALÍCIA

A Galícia començaran immediatament la seva administració, possiblement en els centres de vacunació massiva, de manera que les conselleries de Sanitat i Educació treballen conjuntament “per a fer la millor campanya de vacunació possible”, en paraules del seu conseller, Julio García Comesaña.

ASTÚRIES

Astúries ha descartat desenvolupar la campanya en els col·legis i durà a terme la campanya en centres de salut i punts de vacunació.

De La Rioja, Múrcia, i Aragó encara no es coneixen dades concretes de quina estratègia seguirà la vacunació infantil.


 més info Certificat covid per a aquest Nadal: quines comunitats ho demanen i per a quines activitats

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |