Des de la notícia de la seva mort, han estat contínues les mostres de dolor i reconeixement cap a la figura de Josep Massot i Muntaner. Personalitats de la política i la cultura de Balears i de Catalunya han lamentat la seva pèrdua, coincidint a destacar la seva saviesa i la seva bondat.
Així, la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha destacat que ha estat “un investigador i un savi estimat que dedicà la seva vida a la llengua, la cultura i la memòria democràtica, a un món millor”. També els seus consellers s’han afegit al missatge, així com la presidenta del PP de Balears Marga Prohens, que ha escrit “ens deixa un llegat immens, després d’una vida dedicada a la cultura, la història i la llengua. Descansi en pau”. Entitats com la Universitat de les Illes Balears també han manifestat el seu condol.
Encara a xarxes socials, el Consell de Mallorca també ha traslladat les seves condolences per la mort del filòleg i assagista nascut a Palma en 1941. Massot i Muntaner també va ser reconegut amb la Medalla d’Or de la institució. Per part seva, l’Ajuntament de Marratxí, localitat a la qual estava fortament vinculat, també ha lamentat la defunció del monjo.
En un missatge en xarxes socials, el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha assegurat que el religiós va ser “un exemple de saviesa i defensa de la llengua i la cultura catalanes”. Per part seva, el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha lamentat la defunció de l’assagista, “una pèrdua de saviesa cap a la història política i cultural del país”. La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha subratllat les aportacions de l’assagista i intel·lectual mallorquí al coneixement de la història i les lletres catalanes. “El país perd un savi que va dedicar la seva vida a la memòria, la llengua i la cultura catalanes. El nostre treball ara és difondre el seu llegat”, ha afirmat també en xarxes socials la consellera insular de Cultura i Política Lingüística, Bel Busquets.
El rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Jaume Carot, ha expressat en nom de tota la comunitat universitària les condolences per la seva defunció. En un comunicat, la institució universitària ha recordat que la proposta del nomenament -Massot va ser investit doctor honoris causa en 1999- va sorgir del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General, i que el doctor Joan Miralles va defensar els seus mèrits en l’acte d’investidura.
A través del seu compte de Twitter, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha indicat que avui ha mort “un savi que va dedicar la seva vida a l’estudi de la nostra cultura, de la nostra llengua i de la nostra història”, mentre la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha subratllat la seva “immensa capacitat de treball” així com que fos “conservador de l’Obra del Cançoner Popular”, entre moltes altres coses.
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, creu que amb la mort de Massot, “el país sencer perd un referent que, des de la discreció i el rigor, ens ha donat eines per a conèixer-nos millor en el camp del folklore, la filologia, la literatura, la història, la cultura. El seu treball ha estat ingent. Li tirarem molt en falta”, ha postil·lat.
També ha lamentat la seva mort l’expresident de la Generalitat Carles Puigdement, que ha indicat, a través de Twitter, que el pare Massot va ser una persona “bondadosa i generosa, de fe i de talent”.
L’expresident de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat a les xarxes socials que Massot va ser “un savi generós i bo, que deixa un llegat de coneixement apassionant que perdurarà en el temps” a més d’ “un defensor de la llengua i servidor de la cultura fins als últims dies”.
L’Institut d’Estudis Catalans (IEC), a més de lamentar el decés del “humanista, filòleg, assagista i investigador”, ha recordat que era membre de la Secció Històric-Arqueològica de l’IEC, de la qual va ser president entre 2014 i 2018. La Institució dels Lletres Catalans, per part seva, ha rememorat que l’any passat li van retre homenatge. Segons la presidenta de la Institució, Izaskun Arretxe, va ser “un acte de justícia: és retornar-li, de manera insuficient, un deute, la que li tenim com a país”.
El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, no oblidarà la seva “memòria prodigiosa, la generositat i el compromís, la ironia i la bondat. Has estat savi i model en rigor i capacitat de treball (il·limitada), en passió pel saber i el coneixement i per compartir-los”.
El director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, Joaquim Nadal, ha volgut retre-li homenatge al director de Serra d’Or, de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat i al “investigador infatigable autor d’una bibliografia enorme i atractiva”.
L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) ha lamentat, així mateix, la mort del professor i assagista, que va ser soci d’honor de l’entitat.
Nombrosos escriptors han volgut recordar la seva figura aquest diumenge a través de les xarxes socials, com el poeta Carles Duarte, qui ha considerat que el traspàs de Massot “deixa un gran buit al nostre país. Historiador, home de cultura vastíssima, incansable treballador al servei de la llengua i dels llibres, ha dirigit magistralment Publicacions de Montserrat. Dia de tristesa. Immensa gratitud per una vida tan fecunda”.
L'accidentat va ser evacuat amb traumatisme cranial i possible fractura de vèrtebres
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular