%26apos%3BAlmallutx%2C+tresor+submergit%26apos%3B%2C+el+nou+reportatge+de+Zoom

08 11 2022

‘Almallutx, tresor submergit’, el nou reportatge de Zoom

Ja disponible a la carta:  Zoom: Almallutx, tresor submergit

Almallutx és un dels jaciments arqueològics més desconeguts de Mallorca. La seva ubicació peculiar, submergit dins les aigües del Gorg Blau, en plena serra de Tramuntana, dificulta el seu estudi i conservació. D’ençà de la construcció dels embassaments, no s’hi ha fet cap intervenció pública, i amb el temps l’aigua erosiona les restes. Això és el que intenten evitar dos joves arqueòlegs que hi fan feina de manera altruista des del 2011: Jaume Deyà i Pablo Galera.

“Conserva una mesquita, un entramat urbà i cementeris. Així com tenim Pol·lèntia d’època romana, tenim Almallutx d’època musulmana. És únic” afirma Deyà. Les seves troballes han tret a la llum l’existència d’una urbs construïda pels musulmans que cercaven refugi a les muntanyes fugint de les tropes de Jaume I. La catedràtica Maria Barceló destaca la importància d’aquest jaciment: “és una sorpresa preciosa per acostar-nos a la realitat de la vida quotidiana de la societat andalusina a Mallorca”. La resistència dels darrers musulmans a la Serra va durar poc: Dos o tres anys després de l’arribada de les tropes cristianes, Almallutx va ser destruïda per complet. Toni de Cúber, aficionat a l’arqueologia que excavà el jaciment en els anys 70, recorda la dita que els cristians ‘entraren a sang i foc’.

El 2021 la UNESCO va advertir de la necessitat d’elaborar un projecte de conservació per Almallutx. “Ens preocupa que aquest tema no s’ha treballat gaire. No podem fer fora el Gorg Blau, però es poden fer accions per recuperar el jaciment” sosté Àngel Morilla, coordinador estatal de la UNESCO sobre Patrimoni Mundial. Kika Coll, directora insular de Patrimoni de Mallorca, afirma que s’hi ha fet feina, però que s’està pendent de la signatura del conveni i l’informe de Patrimoni per a posar en marxa el projecte de conservació.



El reportatge de Zoom ‘Mules, el darrer viatge’, segon premi absolut APIB 2022