Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Les autoritats atribueixen a un possible lliscament de terra submarí produït per l'expulsió magmàtica de l'Anak Krakatau
Foto: EFE
15Almenys 222 persones han perdut la vida i 843 han resultat ferides per un tsunami que va arrassar anit sense activar les alarmes la costa de l’estret de Sonda, entre les illes indonèsies de Sumatra i Java, segons informen avui equips d’emergència.
Sutopo Purwo Nugroho, portaveu de l’Agència Nacional de Gestió de Desastres (BNPB), ha assenyalat a més que hi ha 30 persones desaparegudes i ha alertat d’un possbile segon tsunami arran de la contínua activitat del volcà Anak Krakatau, ha informat en una roda de premsa retransmesa per mitjans locals.
Les autoritats atribueixen a un possible lliscament de terra submarí produït per l’expulsió magmàtica de l’Anak Krakatau les causes del desastre natural, que no va activar les alarmes al no registrar-se un potent terratrèmol. “En el cas de terratrèmols, la possibilitat d’un segon tsunami és molt petita. Però com aquest ha estat causat per una erupció, l’escenari és diferent”, ha comentat prèviament Rahmat Riyono, director de l’Agència Meteorològica, Climatològica i Geofísica d’Indonèsia, en una altra compareixença davant els mitjans.
Aquest volcà, de 305 metres d’altura, va expulsar anit magma, roques i una columna de fum a més de mig quilòmetre des del seu cim i 25 minuts després van arribar les ones -de fins a dos metres d’altura- al litoral.
Sutopo ha assegurat que el nombre total de víctimes podria continuar pujant a mesura que s’accedeixi a llocs on no han arribat fins al moment els serveis d’emergència. Els equips amb l’ajuda de maquinària pesada tracten de trobar possibles supervivents entre els enderrocs, i recomanen a la població local evitar acostar-se a la costa.
El tsunami ha afectat especialment el districte de Pandenglang, a uns 100 quilòmetres a l’oest de Jakarta -en Java- i un enclavament vacacional per als de la capital, on “molts turistes” es trobaven a les platges quan va copejar les ones gegants, ha assenyalat Sutopo.
Indonèsia s’assenta sobre l'”Anell de Foc del Pacífic”, una zona de gran activitat sísmica i volcànica que és sacsejada a l’any per uns 7.000 tremolors, la majoria moderats.
El passat 28 de setembre, un terratrèmol de magnitud 7,5 en la zona central de l’illa de Célebes va desencadenar un tsunami que va deixar 2.081 morts i més de 200.000 desplaçats, la majoria en la localitat de Palu i els seus voltants.
Entre el 29 de juliol i el 19 d’agost, una sèrie de tremolors en la turística illa de Lombok, pròxima a l’illa de Bali, va causar 564 morts i més de 400.000 desplaçats, la majoria d’ells després d’un devastador terratrèmol de magnitud 6,9 el 5 d’agost.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina
Es confirma com un cas de violència masclista