X

Deu dies de guerra a Ucraïna: Rússia torna a atacar les ciutats on s’havien d’obrir els corredors humanitaris

S'obriran dos corredors humanitaris per facilitar la sortida dels residents

05/03/2022

Deu dies de guerra a Ucraïna: Rússia torna a atacar les ciutats on s’havien d’obrir els corredors humanitaris

/EFE

12

Rússia ordena l’alto el foc a les ciutats ucraïneses de Mariúpol Volnovakha per obrir dos corredors humanitaris que seran gestionats per l’agència UNIAN. Aquests haurien d’haver començat a les 09.00 h del matí, hora de Kíiv, i finalitzat a les 16.00 h del capvespre amb l’objectiu de permetre fugir als residents. Ara bé, l’evacuació ha queda paralitzada. Rússia i Ucraïna s’acusen d’haver incomplit amb l’alto el foc. Per una banda, el batle de la localitat assegura que els militars russos continuen bombardejant la ciutat i utilitzen artilleria. Afirma que les persones civils estan llestes per partir, però que la situació no els ho permet. I, per l’altra, les milícies de Donetsk responsabilitzen de les hostilitats a l’extrema dreta ucraïnesa. Al seu entendre, els nacionalistes s’haurien negat a proporcionar l’esmentat corredor humanitari i que, a més a més, s’han negat a fugir a territori segur.

Davant aquest escenari, el ministeri de Defensa rus ha anunciat aquest dissabte horabaixa que reinicia l’ofensiva contra les dues ciutats. El Kremlin assegura que no hi ha “voluntat per la part ucraïnesa d’influir en els nacionalistes” que defensen aquestes ciutats de l’atac rus. Així, que cap civil ha sortit avui de Mariúpol i Volnovakha a través dels corredors.

La situació és especialment crítica a les dues localitats pròximes a l’autoproclamada república de Donetsk, afí a Rússia, a la regió del Donbass. A Volnovakha hi viuen unes 20.000 persones. A Mariúpol, en canvi, arriben a les 450.000. Aquesta ciutat és una ciutat portuària estratègica a la costa del mar d’Azov i si Rússia prengués el control d’aquesta li permetria connectar amb les forces de la península de Crimea.

Les autoritats de la ciutat afegeixen que és possible que aquesta evacuació es repeteixi al llarg dels pròxims dies i ha exhortat a la població al fet que no s’aparti de la ruta estipulada. Aquesta acabarà a l’oest, a Zaporíjia, després d’haver fet 200 quilòmetres de trajecte.

El cessament temporal de les hostilitats també permetrà l’inici d’unes certes reparacions essencials en la infraestructura crítica de la ciutat i l’entrada d’aliments i medicaments.


 Ucraïna i Rússia acorden un alto el foc temporal per establir corredors humanitaris d’evacuació de civils

Està previst que, dilluns 7 s’iniciï la tercera ronda de negociacions entre els dos països per tractar d’acostar postures. Tendrà lloc en territori bielorus, a la frontera amb Polònia. El ministre d’exteriors rus però, ha assegurat durant el matí que Ucraïna està posposant tot el temps la reunió. També ha acusat el president ucraïnés Vlodomir Zelensky d’intentar fer partícep l’OTAN del conflicte.

ACNUR confirma més d’1.300.000 refugiats ucraïnesos

L’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) ha estimat aquest dissabte que més d’1,3 milions d’ucraïnesos han abandonat el país per la frontera occidental des del principi de la invasió russa, als quals cal afegir els gairebé 175.000 declarats per Moscou que es troben ara en territori rus. Segons l’últim balanç, ACNUR xifra el total de refugiats en gairebé 1.370.000, més de la meitat d’ells, 756.000, en direcció a Polònia; 157.000 a Hongria, i 100.000 tant a Moldàvia com a Eslovàquia. Altres 130.000 refugiats ucraïnesos es dirigeixen a altres països europeus, d’acord amb les estimacions.

Uns 955.000 refugiats ucraïnesos han arribat a Polònia i Rússia. El govern polonès ha anunciat que només aquest divendres han travessat la frontera més de 100.000 persones i avisen que avui, dissabte, podrien batre un nou rècord d’arribades. En total, calculen que estan acollint prop de 780.000 persones i és per aquest motiu que s’han organitzat 30 punts de recepció arreu de l’Estat.

Així mateix, Rússia ha notificat que prop de 175.000 ucraïnesos han arribat al seu territori des de l’inici de la invasió, la majoria d’ells i elles provinents de Donetsk i Lugansk. Entre els refugiats hi ha més de 45.000 infants.

Les cadenes de televisió europees suspenen les transmissions des de Rússia

Les cadenes públiques de televisió alemanyes ARD i ZDF ha anunciat aquest dissabte que suspenen la transmissió des dels estudis que tenen a Rússia a conseqüència de la recent reforma legislativa que endureix les penes de presó per la difusió de “notícies falses” sobre el paper de l’Exèrcit a Ucraïna. Tot i això, han explicat que “les dues emissores públiques continuaran mantenint a l’audiència actualitzada sobre els esdeveniments a Rússia i Ucraïna”.

També és per això que la cadena italiana RAI hagi suspès des d’aquest dissabte les labors dels seus corresponsals a Rússia. “La mesura és necessària per a protegir la seguretat dels periodistes i la llibertat d’informació”, diuen en un comunicat. La RAI ha assenyalat que des d’aquest moment el seguiment de l’actualitat de la crisi bèl·lica es farà sobre la base de la “pluralitat de fonts dels periodistes” que treballen des dels països veïns i en les redaccions a Itàlia.

En els últims dies són vàries els mitjans de comunicació que han decidit suspendre les seves activitats des de territori rus a conseqüència de l’aprovació d’aquesta controvertida. Les últimes han estat la britànica BBC, la cadena estatunidenca CNN i l’agència de notícies Bloomberg.

També EFE, Radio Televisió Espanyola, TV3 i Catalunya Ràdio deixen d’informar temporalment des de Rússia.

05/03/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT