L'expert alerta del perill del retard en l'esperada desescalada de l'IPC en un país tan endeutat com Espanya
18L’economista Antoni Alcover ha tret importància al fet que la darrera taxa anual de l’IPC hagi retrocedit mig punt a les Balears entre els mesos de desembre i el gener. S’ha situat en el 6 per cent i, malgrat que Alcover ho considera un “bona notícia”, també ha alertat que no basta per frenar la inflació subjacent, la de llarga durada. “Aquesta inflació no s’ha aturat de créixer, du 6 mesos pujant 3 dècimes i ara es troba, segons la darrera revisió, en el 2,6 per cent. Això vol dir que la situació conjuntural dels preus de l’energia i els aliments dels darrers mesos, que sembla que s’està consolidant, es pugui veure afectada per aquesta inflació més a llarg termini”, ha explicat en una entrevista a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio, en la qual ha recordat que el mateix BCE va retardant la previsió de baixada dels preus, i la situa ara com a prest, a finals d’any.
Antoni Alcover ha dibuixat diversos escenaris possibles. “La pitjor conseqüència que aquesta inflació subjacent podria tenir és que el Banc Central Europeu (BCE) hagi de reaccionar pujant els tipus d’interès, o que faci una desacceleració ràpida de les compres de deute als països de la zona euro. I això, per un país tan endeutat com Espanya, pot ser un perill”.
Actualment, l’economia continua en un marc d’incertesa, amb una pandèmia que encara no ha acabat i un conflicte a Europa, a Ucraïna, que no ajuda a estabilitzar la situació. “Veurem què passa, però sempre hem dit que la incertesa és el pitjor enemic de l’economia”, ha conclòs.