El catedràtic creu que resta efectivitat a la pujada de tipus d'interès del Banc Central Europeu per refredar l'economia
Imatge d'arxiu.
9El director de la Fundació Impulsa i catedràtic d’Economia Aplicada de la UIB, Antoni Riera, ha reivindicat en una entrevista a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio “un gran pacte sobre política fiscal i monetària” que vagi en la direcció del “refredament de l’economia” marcat pel Banc Central Europeu via pujada dels tipus d’interès. En demanar-li l’opinió sobre la baixada de l’impost de la renda a la Comunitat Valenciana i davant la previsió que el Govern espanyol redueixi també la pressió fiscal en línia amb la demanda del principal partit de l’oposició, Riera ha dit que no són mesures coherents amb el que ha marcat Europa “amb ampli consens”.
Quant a la desacceleració del creixement econòmic illenc després de tornar a agafar volada amb la sortida dels pitjors mesos de la crisi pel coronavirus (14,1% d’augment del PIB illenc), el catedràtic manacorí creu que tindrà una intensitat depenent precisament de com es gestionin “en l’àmbit internacional” els inputs econòmics adversos, com són “no només la inflació sinó també les tensions en les cadenes de subministrament i l’accés a l’habitatge, entre d’altres“. I per això, ha afegit, la importància d’unes polítiques econòmiques regionals en consonància amb les marcades per les autoritats europees. Riera no creu que la UE entri en recessió malgrat l’anunci que Alemanya hi entrarà i que Anglaterra sembla acostar-s’hi.
Canvi de model econòmic?
L’economista creu que parlar de canvi de model econòmic a les Balears és un error i que s’ha de continuar apostant pel turisme com a “sistema”, amb “molt de potencial” a les Illes. Això sí, amb una finalitat “regeneradora”, tendint cap a la “diversificació i l’especialització” en segments productius que hi estan relacionats, i dels quals ja existeixen clusters empresarials “destacats”, com els “serveis avançats, estudis de mercat, consultoria i anàlisi, però també en les activitats industrials i agrícoles”. I sobretot, sent conscients que “el lideratge turístic illenc no passa per acollir com més turistes millor en el menor temps possible”, segons ha apuntat. “L’economia transita cap a formes més sofisticades de generar riquesa i garantir la riquesa dels ciutadans – conclou-, de manera que “es poden incorporar objectius tan importants com la descarbonització, l’economia circular, la robotització o la intel·ligència artificial a bona part dels nostres processos de producció”.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular