X

Aprovat el préstec d’Iberia a Air Europa per valor de 100 milions d’euros

La primera passa per a l'absorció de l'aerolínia és convertir en capital aquest préstec, equivalent al 20 % de tot Air Europa

02/06/2022

Aprovat el préstec d’Iberia a Air Europa per valor de 100 milions d’euros

11

El president d’Iberia, Javier Sánchez-Prieto, ha indicat aquest dijous que tant la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) com el sindicat bancari han aprovat el préstec d’Iberia a Air Europa per valor de 100 milions d’euros, equivalent al 20 % del capital de l’aerolínia de Globalia. Es tracta d’una primera passa per a l’absorció de l’aerolínia. De fet, Sánchez-Prieto ha reiterat que la companyia segueix en l’estratègia de tractar d’adquirir Air Europa, però que va haver d’adoptar aquesta nova estratègia de comprar el 20 % “com un inici per a donar continuïtat al projecte“.

En una roda de premsa a Washington, Sánchez-Prieto ha informat que, després d’aquestes aprovacions, en els pròxims dies es procedirà a sol·licitar l’autorització per part de les autoritats de competència del Regne Unit, Alemanya i Espanya perquè aquest préstec es converteixi en capital. S’estima que els terminis poden ser de sis mesos per a l’aprovació de competència i d’almenys 18 mesos per a completar el 100 % de l’operació.

Sánchez-Prieto ha subratllat, no obstant això, que el compromís d’Iberia per a convertir l’aeroport de Barajas en un ‘hub’ internacional continua endavant en el cas que l’adquisició del 100 % d’Air Europa no es materialitzés finalment. En concret, ha dit que ara mateix el pla dominant és el de créixer sense Air Europa, ja que és a la seva “mà”, però que la incorporació de l’aerolínia de Globalia seria un afegit que “cerca sumar”.

Acord estratègic

El mes de març passat, Iberia va anunciar que havia acordat amb l’aerolínia de la família Hidalgo un préstec no garantit de 100 milions d’euros a set anys convertible pel 20% del capital. Segons el comunicat de IAG a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), l’acord preveia un període d’exclusivitat d’un any mentre es duen a terme les converses i anava acompanyat d’un dret a igualar qualsevol oferta de tercers per l’aerolínia en els pròxims tres anys, juntament amb un dret de sortida al costat de Globalia en cas que aquesta decideixi vendre Air Europa en qualsevol moment en el futur.

Es tractava del segon acord signat en els últims mesos entre les dues companyies. L’últim va ser al desembre de 2021, quan les dues empreses van pactar rescindir l’acord signat el 4 de novembre de 2019 i modificat el 20 de gener de 2021, segons el qual Iberia adquiriria la companyia Air Europa. No obstant això, van pactar per a arribar a alguna alternativa a la fusió fixant-se com a termini finals de gener de 2022.

A l’octubre de 2020, la SEPI va aprovar el rescat d’Air Europa per 475 milions d’euros, un dels majors autoritzats fins avui. La companyia a més ha de retornar en sis anys un crèdit ICO de 140 milions.

02/06/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT