política

Els consells insulars podran decidir ampliar els hotels fins a un 15% o davallar fins al 0%

Aprovat el Projecte de Llei de reactivació econòmica. L'oposició critica el Govern de deixar de costat la iniciativa privada i que els partits del Pacte no tenen un projecte comú en política econòmica

Els+consells+insulars+podran+decidir+ampliar+els+hotels+fins+a+un+15%25+o+davallar+fins+al+0%25

El Parlament ha aprovat aquest dimarts el Projecte de Llei per a l’impuls de l’activitat econòmica i la simplificació administrativa per a pal·liar els efectes de la crisi de la COVID-19, que permetrà, entre altres mesures, ampliacions als hotels.

Un punt que trontolla entre els grups de l’esquerra i que finalment l’ampliació màxima de la planta hotelera queda al 10%. Tot i que els consells podran augmentar-lo fins al 15 o davallar-lo fins a 0%. Això, per a Menorca i les Pitiüses. A Mallorca, serà el Govern qui marqui aquest límit i la diputada del PSIB-PSOE, Mercedes Garrido, ja ha avançat que ho ampliaran fins al 15%.

El diputat del Grup Mixt-MÉS per Menorca Josep Castells ha lamentat que no hi hagi hagut un acord respecte a l’ampliació dels hotels i ha ressaltat que “modernització” significa, entre altres aspectes més eficiència, més estalvi d’aigua o més consum de proximitat. “Ens estem omplint la boca de reconstrucció en verd i quan tenim l’oportunitat de plasmar-ho en una norma continuem amb la construcció en grisa”, ha criticat.

L’oposició ha criticat que el Govern deixa de costat la iniciativa privada i que els partits del Pacte no tenen un projecte comú en política econòmica. En aquest sentit, el diputat d’El Pi Josep Melià ha assegurat que aquesta llei “no impulsarà l’economia de manera decidida, només simplificarà les tramitacions per a l’administració i no per als particulars”. Així mateix, Melià ha explicat que “durant la tramitació parlamentària s’ha desvirtuat la petició de ser més eficients i eficaces” i ha lamentat que no s’han tingut en compte les propostes del seu grup en relació la declaració responsable, la modernització turística i el canvi d’ús d’establiments hotelers obsolets.

Des del grup del PP, el diputat Antoni Costa ha criticat “la falta de voluntat de consens” de l’Execuiu respecte al decret. “Ni tenen ni han tingut la voluntat de pactar res amb el PP”, ha assegurat. Costa ha lamentat que de les 121 propostes presentades pel PP s’han aprovat només cinc i ha assenyalat que “no s’impulsarà res amb aquesta llei”. A més, el diputat popular ha indicat que la norma és “un projecte de política exclusivament d’esquerres”.

Per la seva banda, el diputat del grup Ciutadans, Jesús Mendez, ha considerat que aquest no és el projecte adequat enfront de la crisi i ha indicat que “no determinarà la política de reactivació econòmica”. “Posa a l’administració al servei de la pròpia administració”, ha criticat.

87 esmenes aprovades

Aquest projecte deriva del Decret llei 8/2020 que va ser aprovat el passat 13 de maig pel Govern i validat per la cambra autonòmica el 2 de juny.

Es tracta d’una llei que, d’acord amb les estimacions de l’Executiu, tindrà un impacte de 3.500 milions d’euros sobre l’economia de les Illes i mobilitzarà 31.000 llocs de treball.

El seu principal objectiu és pal·liar els efectes de la crisi sanitària mitjançant la reducció dels tràmits, l’agilitació de l’activitat de les administracions i l’efectivitat del dret dels ciutadans, les empreses i els professionals d’accedir a l’exercici de l’activitat econòmica d’una manera àgil i eficient.

Durant la seva validació en el Parlament, es va aprovar que la proposta fos tramitada com a Projecte de llei perquè els diferents partits presentessin esmenes al text. En total, s’han registrat 419 esmenes dels diferents grups i s’han aprovat 87, la majoria (62) dels grups del Pacte.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Més per Mallorca demana la compareixença d’Aina Calvo

Segons els ecosobiranistes, l'executiu central ha de donar explicacions pel maltractament

Canvi de batlia a Maria de la Salut

Els dos grups es repartiran la batlia: fins el setembre de 2022 ho serà Bernat Quetglas i els darrers 9 mesos de legislatura, ho serà Jaume Ferriol, del PP

El Govern no va complir amb la regla de despesa de 2018

L'informe de la Sindicatura de Comptes així ho constata

El Partit Socialista defensa que els pressupostos de l’Estat són positius per a les Illes

El Partit Popular critica que l'executiu central només ha pressupostat 2 milions dels 237 pendents per carreteres de Mallorca