X

Aquestes són les variants més virulentes de la Covid-19

La darrera detectada és la lambda, localitzada sobretot a Amèrica del Sud. A les Illes, se n'han registrat 6 casos

10/08/2021

Aquestes són les variants més virulentes de la Covid-19

L’alta incidència de contagis actual i, sobretot, l’impacte de la variant delta en la població no vacunada preocupa al Ministeri de Sanitat, el qual recalca la importància de vacunar-se per reduir-hi les conseqüències adverses que podrien experimentar els pacients, fins i tot aquells sense factors de risc a la seva salut. Així mateix, el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) recomana augmentar els percentatges de cobertura de vacunació a tot l’Estat, amb l’objectiu d’administrar el major nombre de vacunes en el menor temps possible.

A més, el CCAES aconsella complir totes les mesures de control no farmacològiques i extremar les precaucions a l’hora de viatjar a zones on es trobi una variant important del coronavirus, en el cas dels viatgers. Pel que fa a les autoritats competents, els demana implementar actuacions de control reforçades per als passatgers d’àrees de risc. Quines són les variants que més preocupen a Espanya actualment? L’alfa, la beta, la gamma i la delta.

“La progressiva obertura al tràfic internacional de persones, la relaxació de les mesures no farmacològiques i l’avanç desigual de la vacunació en diferents països a nivell mundial seran, previsiblement, aspectes determinants en la distribució de les variants del SARS-CoV-2”, afirma el CCAES. En concret, a la variant delta, avanç de la qual ha incrementat notablement en les darreres setmanes, se li atribueix una major transmissibilitat i una lleugera disminució de l’efectivitat de la vacuna per frenar la seva propagació i greus reaccions en els malalts de Covid-19.

A Espanya, la variant delta aparegué, fins al 18 de juliol, en el 77% dels casos mostrejats aleatòriament en les dades de seqüenciació. Amb aquestes dades, el CCAES conclou que el risc, avaluat a partir de la combinació de la probabilitat de transmissió i l’impacte de la malaltia per a la població vacunada és baix; no obstant, el considera alt per a la població general no vacunada i molt alt per a les persones vulnerables no vacunades.

Les variants de SARS-CoV-2 de preocupació restants presenten un risc molt baix, en el cas de l’alfa, i baix, en el cas de la beta i la gamma, per a la població general vacunada. Aprofundint en cada una de les variants citades, l’alfa es vincula amb una major gravetat de la malaltia, encara que l’efectivitat de la vacunació és molt alta. La variant alfa va entrar amb força en els primers mesos de l’any, però la seva propagació ha disminuït considerablement, fins a un 6,7% a mitjan juliol.

La prevalença de la variant beta s’ha mantingut en nivells baixos des de la seva propagació i ha presentat alguns augments puntuals, associats a brots localitzats. Aquesta variant sol tenir una major resistència a la resposta immune, però les dades de l’efectivitat de la vacuna indiquen una protecció adequada enfront de la mateixa. Des del gener fins a mitjan juliol, la presència de la variant beta a Espanya s’ha situat en un rang d’entre el 0 i el 7,6%.

La variant gamma es sembla bastant a la beta, pel que fa a la capacitat de fuita de la immunitat. Amb una presència a tot l’Estat situada entre el 0 i el 4,3%, les dades d’efectivitat de les vacunes per frenar la propagació de la variant gamma apunten també a una adequada protecció. Una altra variant emergent “que requereix especial atenció” és la lambda, la qual s’ha expandit ràpidament per països sud-americans, desbancant la variant gamma. A Espanya s’ha constatat també la seva implicació en diversos brots, 6 casos a les Illes.


Com funciona el test d’autodiagnòstic de venda exclusiva a les farmàcies?

10/08/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris