Així s'ha expressat la presidenta del Govern durant el berenar informatiu d'Europa Press celebrat aquest dijous a Madrid
La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha advertit aquest dijous que si el turisme ha generat “uns resultats que els empresaris consideren històrics”, la negociació per a actualitzar els salaris els pròxims mesos “ha de contemplar pujades igualment històriques i alhora sostenibles en el temps”.
Així s’ha expressat Armengol durant el berenar informatiu d’Europa Press a Madrid, on ha volgut “exigir generositat” en abordar el pacte de rendes. Amb tot, aquesta pujada ha de ser “sostenible” i s’ha de “compassar la millora del poder adquisitiu amb la competitivitat que exigirà l’any pròxim, ara marcat per la incertesa econòmica en tota Europa”, especialment en mercats vitals per a Balears com Alemanya i el Regne Unit.
Armengol també ha criticat els qui “agiten” amb el “populisme” i tracten de fer del “quant pitjor millor el seu camí cap al poder”. Així, la dirigent autonòmica ha exigit “generositat” respecte al pacte de rendes, atès que aquest increment “ha de ser sostenible”.
Presentada per la ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, Armengol ha centrat la seva intervenció en els assoliments aconseguits com a societat després de la pandèmia i en els reptes de futur amb què es troben les Illes. “El repte social de vèncer la desigualtat i fer front a la despoblació. El repte ambiental de frenar el canvi climàtic i protegir el medi ambient. I la necessitat econòmica de modernitzar i diversificar l’economia i l’ocupació”, ha dit.
Durant el seu discurs, Armengol ha reivindicat la importància de l’escut social d’ajudes per a famílies que ha posat en marxa el Govern balear i ha reclamat més fons europeus “per a continuar aprofundint en la millora del model econòmic” de les Illes. En aquesta línia, ha recordat algunes de les mesures que articulen aquest escut social, com la prestació extraordinària d’entre 300 i 600 euros per a persones en atur.
“Amb totes elles, arribarem a un 80% de la població de les Illes, mentre mantenim impostos lligats a la riquesa com el del patrimoni. Dit d’una altra manera, qui més pot continuarà ajudant qui més ho necessita per a beneficiar-nos tots de l’estabilitat d’una societat més justa”, ha precisat.
“Abús absolut”
Després, en l’entrevista, la presidenta del Govern ha denunciat l'”abús absolut” que, al seu parer, suposa que el Govern d’Andalusia ha decidit eliminar l’impost de Patrimoni quan és receptora dels recursos de totes les comunitats autònomes en el sistema de finançament. Així mateix, ha censurat el “desfasament” entre diferents comunitats, apel·lant a corregir-ho. En aquest punt, també ha carregat contra “l’efecte capitalitat” de la Comunitat de Madrid, que li permet, segons ha dit, acabar també amb l’Impost de Patrimoni.
Llei trans
Davant la marxa de la històrica política socialista, Carla Antonelli, que ha criticat el PSOE per retardar en la tramitació i aprovació de la Llei trans, Armengol s’ha mostrat “convençuda” que aquesta nova norma “serà bona per a tots”. La sortida d’Antonelli obre una nova esquerda en el PSOE, que demana temps per a tramitar la llei, mentre el seu soci en la coalició i el Ministeri d’Igualtat manifesten la seva incomprensió i li insten a accelerar la tramitació de la norma. Preguntada per la seva posició, Armengol ha dit que “sempre” se situa “al costat dels drets de totes les persones”: “Mai per al PSOE pot ser un maldecap garantir drets”.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular