La presidenta del Govern i la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, han signat l'acord per transferir dites competències aquest divendres
16La presidenta del Govern, Francina Armengol, i la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, han signat aquest divendres l’acord que permetrà transferir les competències de costes a la Comunitat Autònoma i que serà efectiu a partir de l’1 de juliol del 2023.
Armengol ha explicat que «avui fem possible una reivindicació històrica» i es resol «una anomalia, que era que un territori insular no tingués les competències sobre el seu litoral i la seva costa» i que, per tant «era una competència fonamental des del punt de vista polític i de gestió».
La presidenta del Govern ha recordat que «s’està negociant amb els consells insulars la transferència de litoral en rústic» i que l’objectiu és «aprofitar aquests mesos per a compassar els dos traspassos» i que es puguin fer de manera simultània.
Armengol també ha celebrat que aquest acord arribi «quan complirem 40 anys del nostre Estatut d’Autonomia i res culmina millor l’autogovern d’aquestes illes que la transferència de competències».
El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, ha assegurat que el traspàs competencial «permetrà gestionar i decidir sobre una franja territorial estratègica de cara al present i el futur de les Illes Balears, alhora que ens permetrà establir una millor i major coordinació entre les polítiques ambientals i territorials de la Comunitat Autònoma». El conseller ha definit aquestes competències com a estratègiques també en el sentit que donen eines «a l’hora de lluitar contra el canvi climàtic i incrementar la resiliència de la nostra franja costanera, que és fràgil i vulnerable».
Així, a partir de l’estiu que ve serà la Comunitat Autònoma la responsable de gestionar, atorgar i vigilar les autoritzacions d’usos de temporada del domini públic maritimoterrestre, les zones de servitud de trànsit (és a dir, els primers sis metres des de la ribera de mar) o les concessions demanials que incorpora la Llei de costes, que són les requerides per a situacions com explotacions d’aqüicultura o concessions que impliquen usos privatius i que requereixen ser-hi per un temps superior a quatre anys.
D’aquesta manera, el Govern tindrà com a funcions les autoritzacions relacionades amb les gandules, els para-sols, les cantines, les zones de fondeig, la celebració de concerts o cursos en domini públic maritimoterrestre o la instal·lació d’altres béns mobles desmuntables.
També s’encarregarà de tramitar, imposar i recaptar sancions per incompliment de la servitud de pas, de les autoritzacions d’ús del domini públic maritimoterrestre o d’incompliments de les condicions de les concessions. D’altra banda, la recaptació derivada dels imposts i cànons de les concessions continuarà corresponent a l’Estat.
La planificació, l’elaboració de projectes i l’execució d’obres que no són d’interès general també seran competència de la Comunitat Autònoma, i en les actuacions que sí que siguin considerades d’interès general, com la regeneració de platges, el Govern hi participarà fent una proposta o presentant un informe.
El traspàs implica fer arribar a les Illes Balears poc més d’1.300.000 euros per gestionar aquesta competència. El Govern ha dit que ara s’obre un full de ruta que tendrà molt en compte la pujada del nivell de la mar i incrementar la resiliència de més de 1.300 kilómetres de costa.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular