SOCIETAT

Quan obriran les discoteques?

La mesa de diàleg social revisarà les mesures anticovid aquest dilluns


El Govern ha d’aprovar avui els canvis en les restriccions sanitàries actuals gràcies a la baixada dels contagis de COVID-19. S’espera que s’eliminin o es rebaixin la majoria de limitacions actuals. I amb aquestes perspectives, els sectors de la restauració i l’oci nocturn esperen ser els grans beneficiats. Els locals d’oci nocturn continuen amb el ball prohibit i les discoteques estan tancades fa més de dos anys. No hi ha res confirmat, però els responsables de bars i restaurants ho donen per fet: s’eliminaran les limitacions que afecten el nombre de clients per taula i com a mínim s’ampliarà la cabuda de l’interior dels locals al 75%. Però tot plegat també pot acabar amb les terrasses ampliades de què disposen molts locals. La presidenta de la patronal Pime Restauració, Eugènia Cusí, assegura que “no veu necessari mantenir les restriccions i molts clients se senten més segurs seient a l’exterior”. Per això, els restauradors aposten per mantenir les terrasses a l’aire lliure habilitades en les places d’aparcament.

Un altre dels sectors que es troba en el focus de la possible relaxació de mesures és l’oci nocturn. I és que moltes discoteques fa prop de dos anys que romanen tancades i al límit de la viabilitat.
El president de la patronal de l’oci nocturn a Balears, Miguel Pérez-Marsá, assegura que fa mesos que intentem amb el Govern trobar la fórmula per permeti reobrir l’oci nocturn i garantir la prevenció de contagis. I el sector té una demanda ben clara: establir el requisit del passaport COVID pels clients. Afirma: “esperem que el govern sigui valent i adopti la mesura de demanar el passaport Covid a l’entrada de les discoteques i ens agradaria poder tenir un aforament com a mínim del 60 per cent”. Per establir el passaport COVID com a requisit per entrar a les discoteques s’hauria d’esperar el vistiplau de la justícia. Per això la patronal de l’oci nocturn planteja altres mesures per a la reobertura del sector.

I pel que fa a la situació econòmica de moltes discoteques de Balears, la patronal del sector assegura que fa mesos que reclamen, sense èxit, ajuts específics al sector per evitar la desaparició de molts negocis.

Però els experts que assessoren el Govern insisteixen en l’ús del certificat covid per relaxar les mesures en l’hostaleria. Encara que, fins ara, la justícia s’hi ha oposat. Javier Arranz suggereix fórmules com condicionar la capacitat de cada local a l’ús d’aquesta eina. “Això permetria tenir més gent en algun lloc”, explica el portaveu autonòmic del Comitè de Gestió de Malalties Infeccioses.

Els locals d’oci nocturn continuen amb el ball prohibit i les discoteques estan tancades. No hi ha res confirmat però els responsables de bars i restaurants ho donen per fet. S’eliminaran les limitacions que afecten al número de clients per taula i com a mínim s’ampliarà la cabuda de l’interior dels locals al 75%. Però tot plegat també pot acabar amb les terrasses ampliades de què disposen molts locals. La presidenta de la patronal Pime Restauració, Eugènia Cusí, assegura que: “no veig necessari mantenir les restriccions i molts clients es senten més segurs seient a l’exterior”.
Per això, els restauradors aposten per mantenir les terrasses a l’aire lliure habilitades en les places d’aparcament.

Diu que obrir-les ara seria prematur. Sobretot, sense passaport de vacunació. “El risc pot ser molt elevat i això és el que s’ha de valorar. Si podem afegir nivells de seguretat amb altres eines, com els certificats de vacunació, pots valorar començar a fer canvis, però jo encara els veig una mica lluny”.

El portaveu demana temps als pares que han sol·licitat que es llevi la mascareta obligatòria als patis de les escoles. Sobre els possibles problemes d’aprenentatge per dur la cara tapada, Arranz diu que és una qüestió de prioritats i que l’objectiu ara és garantir una mínima de presencialitat i evitar les quarantenes. Els infants no estan vacunats i, per tant, abans de prendre una decisió, recomana esperar unes setmanes i veure si amb l’inici de curs, hi ha un augment de contagis.


 més info El Govern demanarà l’aval de la justícia per poder exigir el certificat Covid en grans esdeveniments i residències de gent gran
 més info Balears estudia l’ús d’un certificat covid per entrar a bars i restaurants
 més info On i com sol·licitar el Certificat Covid Digital UE?

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |